En av de mest eftersøkte pakistanske terroristlederne, Sheikh Jameel-ur-Rehman, er funnet død under mystiske omstendigheter i Abbottabad i det nordlige Pakistan nær grensen til India.

Uklare omstendigheter

Omstendighetene rundt hans død er uklare. Han var involvert i flere terrorangrep i Jammu og Kashmir i Nord-India og skal ha samarbeidet tett med pakistanske Inter-Services Intelligence.

Jameel-ur-Rehman var opprinnelig fra India. Han var generalsekretær i United Jihad Council (UJC) og emir i Tahreek-ul-Mujahdeen (TuM).

Samlende plattform for terrorister

TuM ble dannet med formål å innlemme Jammu og Kashmir i Pakistan. Grunnleggeren Yunus Khan ble drept i et sammenstøt i 1991. Ifølge indiske efterretningskilder mottok TuM midler fra Pakistan, Bangladesh, Saudi-Arabia, Storbritannia, USA og Gulf-landene.

UJC skulle fungere som en samlende plattform for alle terrororganisasjoner som var aktive i Jammu og Kashmir, og Rehman koordinerte deres aktiviteter, men som normalt var det stridigheter gruppene imellom. UJC kommer ikke overens med JK-IS som er inspirert av Islamsk stat, heller ikke med Ansar Ghajwat-ul-Hind, en avlegger av al-Qaida.

– India elsker dere, ukjente menn, skriver @Bharatiyan108:

Pakistan, ingen trygg havn lenger

De siste månedene er flere ledende terrorister blitt drept eller funnet død under mystiske omstendigheter i Pakistan. Målrettede drap på toppterrorister inne i Pakistan – som i jihad-kretser inntil det siste har vært ansett som en trygg havn – har skapt uro. Pakistanske terrorister er i sjokk eftersom intet sted synes skjermet mot usynlige «gunmen».

17. desember 2023 ble Habibullah, en terrorist tilknyttet Lashkar-e-Taiba, drept da ukjente gjerningsmenn åpnet ild mot ham. 

Pakistans rike flora

Lashkar-e-Taiba (LeT) er en av de største og mest aktive gruppene innen Pakistans rike flora av terrororganisasjoner. Siden 1989 har gruppen sammen med andre jihadgrupper, angrepet det indiske militæret i en krig som har kostet minst 30.000 mennesker livet.

Rapportene om drapet på Habibullah kom samme dag som Dawood Ibrahim, Indias mest eftersøkte terrorist, angivelig ble forgiftet av ukjente personer og innlagt på sykehus i Pakistan. Dawood Ibrahim skal ha overlevd forgiftningen og være utskrevet.

Dawood Ibrahim regnes som hjernen bak bombeeksplosjonene i Mumbai i 1993 der mer enn 250 mennesker mistet livet og tusenvis ble skadet. Han ble i 2003 erklært som global terrorist av indiske og amerikanske myndigheter.

Han står fortsatt på Indias «Most Wanted List». Indiske myndigheter hevder at han oppholder seg i Pakistan, noe pakistanske myndigheter konsekvent benekter. 

… og 72 jomfruer går til

Blant andre høyt profilerte pakistanske terrorister som har fått sine 72 jomfruer, er mannen som sto bak togbombingen i 2006 i Mumbai, Azam Cheema. Han ble stedt til hvile i slutten av februar iår. 

LeT-sjefen Adnan Ahmed, også kjent som Abu Hanzala, ble skutt og drept i Karachi. LeT-terroristen Akram Ghazi møtte en lignende skjebne i november.

En terrorist knyttet til Sunjwan-terroren i 2018 ble bortført og halshugget i den Pakistan-kontrollerte delen av Kashmir.

Blant flere andre er Syed Noor Shalobar, Syed Khalid Raza, Aijaz Ahmad Ahange, Bashir Ahmad Peer, Abu Qasim, Shahid Latif, Dawood Malik, Ejaz Ahmed Ahangar, Basheer Ahmed Mir og Qaiser Farooq.

I New Delhi toer de sine hender

Pakistan hevder å bekjempe terrorisme «effektivt» samtidig som de anklager Indias Research and Analysis Wing for å orkestrere attentatene – uten å ha klart å underbygge det. Indiske myndigheter beskylder på sin side Pakistan for å være terroristers varmestue.

Indisk presse skriver om «mystiske omstendigheter» i sin omtale av drapene. Vi finner ingen spekulasjoner om mulige sammenhenger mellom indiske hemmelige tjenester og drapene.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.