McDonald’s i Norge vil fra neste år bytte baconleverandør fra italienske til danske bønder, noe som har skapt reaksjoner blant norske bønder, som frykter at hamburgerkjeden beveger seg bort fra norsk matproduksjon.

McDonald’s forsikrer at deres bruk av norsk storfekjøtt vil fortsette som før.

Den nye avtalen er inngått med det bondeeide selskapet Danish Crown, og gjelder leveranser av bacon til alle McDonald’s-restauranter i Norden (Norge, Danmark, Sverige og Finland). Avtalen innebærer også at Danish Crown fra 2026 skal levere storfekjøtt til McDonald’s i Danmark, noe som vil skape mellom 80 og 100 nye arbeidsplasser i Danmark.

Frykt for norsk matproduksjon

Nyheten har spredt seg blant norske bønder på sosiale medier, som frykter at McDonald’s vil redusere sin støtte til norske råvarer. Egil Hoen, tidligere nestleder i Norges Bondelag, har uttalt at han vil utfordre McDonald’s i Norge til å velge norsk bacon. Han mener det ville gi McDonald’s en mulighet til å skryte av å være den eneste kjeden som kan garantere bacon fra besetninger uten MRSA (multiresistente gule stafylokokker), noe han mener vil være et viktig bidrag i arbeidet mot antibiotikaresistens.

Nortura-leveranser fortsetter

McDonald’s Norge bekrefter at de vil fortsette å bruke 100 prosent norsk storfekjøtt, kylling, økologiske egg og poteter. Kommunikasjonsrådgiver Jørgen Talhaug i McDonald’s Norge uttaler at de i mange år har hatt fokus på å bruke norske råvarer, og at de vil fortsette med dette. Også Nortura bekrefter at avtalen om levering av hamburgere, kylling og egg fra norske bønder vil fortsette uten endringer.

McDonald’s Norge bekrefter imidlertid at baconet de bruker i dag, er importert fra italienske bønder, og at byttet til en dansk leverandør derfor ikke vil føre til endringer for norske bønder.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.