Frederikke Hellemann representerer ytre-venstrepartiet Enhedslisten i Danmark, og er partiets andrekandidat til EU-valget 9. juni.

Hun og partiet ønsker et forbud mot hurtigvoksende kylling i alle EU-land.

– Kyllingene lever noen veldig korte, veldige pinefulle liv. Vi kan ikke akseptere denne formen for kommersielt dyreplageri. Enhedslisten mener at oppdrett av såkalte turbokyllinger skal forbys i hele EU. Inntil det lykkes vil vi forby oppdrett i Danmark, sier hun til Nationen.

Den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet (EFSA) har anbefalt å gå over til mer robuste kyllingtyper, eller en overgang til mer saktevoksende kylling. De foreslo en grense maksimum tillatt tilvekst på kylling på 50 gram per dag.

Norsk Kylling fabrikken i Orkanger.
Foto: Lise Åserud / NTB

Den mest brukte kyllingtypen i europeisk kyllingproduksjon har navnet Ross308, og ifølge Nortura har den en tilvekst på om lag 71 gram per dag, og slaktes etter 42 dager. Om lag 70 prosent av den kommersielle kyllingproduksjonen i Europa, bruker denne kyllingtypen, skriver avisen.

En overgang til mer saktevoksende kylling vil kunne gi svekket lønnsomhet for bønder, og trolig kan det øke prisen på kylling ut til forbruker.

– Det er riktig at mer saktevoksende kylling er dyrere å produsere. Det vil også få prisen på kylling til å stige fra den ganske lave prisen vi har i dag, sier Hellemann.

I Norge er Nortura (med merkevaren Prior), Norsk Kylling (med merkevaren Solvinge) og Den stolte hane.

Norsk Kylling bruker kyllingrasen Hubbard, som er en mer saktevoksende type. De to andre store aktørene har sagt at de vil fase ut bruken av hurtigvoksende kylling.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.