Foto: Gorm Kallestad / NTB

Opplands­hjelpen, som gir mat til folk i krise, har ikke lenger råd til å gi folk frukt, grønnsaker, melk eller kjøtt, sier den frivillige organisasjonens leder Laila Skogeng til Gudbrandsdølen Dagningen.

Åtte matvarer er fjernet fra posene de deler ut, og bakgrunnen er den kraftige prisøkningen på matvarer, sier hun til regionavisen, som utgis på Lillehammer.

– Firstprice-saft? Ikke lenger – nå koster den 40 kroner, det dobbelte av før.

– Smør? Vi kjøper Firstprice-margarin. Det er kanskje ikke så bra, men det er det vi har råd til.

– Melk? Det har vi i hvert fall ikke råd til!

– For tre år siden kostet vår nødhjelpspose under 300 kroner. Nå koster den 444 kroner – selv etter at vi har fjernet åtte matvarer. Disse åtte varene alene er dyrere enn hele matposen vi delte ut for tre år siden. Og da inneholdt den langt mer, sier hun.

Konsekvensen er at mye av den sunne maten som ble delt ut før, ikke lenger er å få:

– Vi kjøper ikke lenger kjøtt, fisk, frukt, grønt, ordentlig smør eller skikkelig brød.

– Vi hadde en del hermetikk, men også den har vi kuttet ut. En boks med Firstprice-fiskeboller har økt med over 80 prosent på tre år.

Det som blir igjen, er karbohydrater og belgfrukter:

– Hva ligger i posene nå?

– Knekkebrød, ris, havregryn, pasta, bønner og linser. Slike basisvarer.

Skogeng forteller at det er mange flere som trenger hjelp nå enn for fire år siden, og hun håper at matvareprisene går ned, skriver Gudbrandsdølen Dagningen.

Andelen av husholdninger som lever i relativ fattigdom, det vil si på under 60 prosent av medianinntekten, har økt i Norge de senere årene, og utgjør nå over ti prosent, svarende til nesten 600.000 mennesker, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.