I Tyskland tar Jens Spahn, som er mangeårig parlamentariker, tidligere statsråd og medlem av CDU-ledelsen, tar til orde for å behandle AfD på samme måte som andre opposisjonspartier i Forbundsdagen.
Denne oppfatningen, som ville bety slutten på den totale politiske isolasjonen av Tysklands nest største parti i landets parlament, deler han med andre CDU-politikere, skriver Die Welt.
En av dem er nestleder i CDUs partigruppe i Forbundsdagen, Mathias Middelberg, som mener det ikke er hensiktsmessig å manøvrere med sikte på å forhindre AfD fra å få verv som eksempelvis komitéledere, noe som er i strid med den politiske sedvanen i Forbundsdagen. Middelberg tror snarere at det eneste man oppnår, er å øke oppslutningen om AfD.
I stedet for å utelukke AfD fra regjeringskontorene, mener Middelberg at en annen strategi er mer fornuftig: «For å holde AfD nede er det bare en vellykket politikk på områder som asyl eller borgerlønn som vil hjelpe», sier CDU-politikeren.
Lignende tanker har også gjort seg gjeldende utenfor Forbundsdagen:
Sachsens ministerpresident Michael Kretschmer (CDU) krevde i programmet ZDF «Morgenmagazin» at AfD skulle «komme seg ut av martyrrollen» og få de samme rettighetene i parlamentet som gjelder for andre. AfD er et høyreekstremt parti, men de faktiske demokratiske rettighetene for alle parlamentsmedlemmer bør også gjelde for dette partiet, «fordi ellers gjør du dem sterke og ikke svekker dem», sa han.
På den rødgrønne venstresiden er man ikke glade for slike signaler. De grønnes partileder Franziska Brantner kommenterer:
«Med Jens Spahn er det bare et vaklende plankegjerde igjen av Franz Josef Strauss’ mur mot høyre.»
Til Tagesspiegel sier SPDs parlamentariske sekretær Katja Mast:
«AfD er ikke et parti som alle andre.» […] «Vi vil beskytte våre demokratiske institusjoner – fremfor alt parlamentet – med den største besluttsomhet.»
AfD vil «undergrave institusjonene», mener Mast.
Spørsmålet er om uenighet om forholdet til AfD kan forsure den gryende regjeringskoalisjonen mellom CDU/CSU og SPD.
Statsminister-in-spe Friedrich Merz hadde allerede pådratt seg venstresidens vrede ved å stemme sammen med AfD i en sak om innvandring i Forbundsdagen like før det nylige valget.