NTB

Prins Heinrich XIII Reuss, leder av Reichsbürger-nettverket, har for første gang vitnet i rekken av rettssaker rundt det påståtte kuppforsøket i Tyskland i 2022.

– Jeg avviser naturligvis vold, men siktelsen mot meg forsøker å anklage meg for det motsatte, sa 72-åringen i retten fredag.

Aristokratens vitneforklaring var følelsesladet og han tørket tårene flere ganger under den to timer lange utspørringen.

Prins Reuss, en etterkommer av en adelig tysk familie hvis fyrstetittel ikke har noen formell vekt, fortalte i retten om det han omtalte som «voldtekten av hans psyke og sjel» av lærere da han gikk på skolen.

Videre fortalte han om hvordan familien hans hadde flyktet fra Thüringen, en tysk stat okkupert på slutten av andre verdenskrig av den sovjetiske røde hæren, til Frankfurt-regionen i den amerikanske sonen, der han ble født i 1951.

Han er en av flere som er tiltalt for medlemskap i en terrororganisasjon som planla å styrte den tyske regjeringen i 2022, og som har sagt de aksepterte muligheten for at folk ville bli drept i kuppet.

Gruppen, kalt Reichsbürger-nettverket, mener at den moderne tyske staten illegitimt erstattet det tyske riket som ble grunnlagt i 1871 og som fortsatte under naziregimet til 1945.

Ifølge påtalemyndigheten planla medlemmer av gruppens paramilitære fløy å styrte den tyske nasjonalforsamlingen, pågripe politikere og til slutt innsette prins Reuss som Tysklands nye leder.

Gruppen ble avslørt under omfattende politiraid i utlandet og i flere tyske delstater i 2022.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.