Minst 25 mennesker som skal ha planlagt statskupp ble arrestert i morgentimene onsdag. Den omfattende politiaksjonen skal ha pågått siden onsdag. Etter det tyske medier opplyser, dreier det seg om medlemmer og sympatisører av den høyreorienterte Reichsbürger-bevegelsen.

Klokka 06.00 presis stormet spesialstyrker et hus i Wannsee boligområde i Berlin. Tre minutter senere ble Waidmannsheil Hunting Lodge i Bad Lobenstein (Thüringen) stormet. Samtidig inntok tjenestemenn rundt 30 eiendommer i Baden-Württemberg, og de tok seg blant annet inn i et bilverksted og en tømrerbutikk i Ore-fjellene (Saxen). (Bild)

Mer enn 3000 politibetjenter skal ha deltatt i operasjonen.

Etterforskerne fra Berlin LKA sporet opp en hemmelig allianse rundt en mann som bodde i Hesse. I slutten av august 2022 rapporterte senat-administrasjonen mistanken om en «antikonstitusjonell gruppe» til de føderale sikkerhetsmyndighetene.

Påstandene: Reichsbürger-nettverket sies å ha planlagt et voldelig kupp. Målet var å ta makten med «regjeringsansvar», ifølge et hemmelig politidokument som Bild har fått se. Det handlet om å «rydde bort» det «øvre nivå» av den eksisterende regjeringen. Det nye regjeringsapparatet skulle etableres som et «fyrstedømme» i henhold til monarkiske prinsipper og så deles inn i forskjellige departementer. (Bild)

Blant de mistenkte er personer fra den såkalte Reichsbürger-bevegelsen, ifølge de tyske avisene. Bevegelsen aksepterer ikke den tyske føderasjonen og formidler ofte høyreekstreme og antisemittiske holdninger.

Reichsbürger er knyttet til flere nynazistiske grupperinger. Tysklands etterretningsbyrå anslår at bevegelsen har rundt 21.000 tilhengere.

Tidligere soldater fra det tyske forsvaret Bundeswehr skal også ha vært involvert i kupplanene, ifølge tyske medier.

Ifølge Bild var flere av de mistenkte i besittelse av lovlig ervevede våpen. Der Spiegel skriver at kupplanene blant annet gikk ut på å storme Forbundsdagen og at flere har trent med våpen. (NTB)

SIE PLANTEN EINEN PUTSCH IN DEUTSCHLAND
Bundesweite Razzia gegen Reichsbürger-Netzwerk
Reichsbürger-Razzia in Thüringer Waldschloss und Berliner Villenviertel (Bild)

 

Kjøp julegavene fra Document!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.