Tirsdag begynner rettssaken mot den såkalte Reichbürgerbevegelsen, anklaget for planer om statskupp. Tiltalen synes snarere å være rettet mot publikum – de skal tro de mest vanvittige påstander, som at en bevegelse med 380 våpen kunne storme  Forbundsdagen og overta makten. Russerne er selvsagt med.

Medlemmene av bevegelsen er eksentrisk og farverik og lar seg lett innpasse i fantasiplaner. Men spørsmålet er om man i en rettsstat stiller eksentrikere for en domstol eller henviser dem til dårehuset.

Tidligere ville skandalepressen hatt slike mennesker til beste. I dag har medier og myndigheter bruk for dem.

Her er referanser til QAnon-bevegelsen og russere. Rettssaken virker som en pendant – et motstykke – til forfølgelsen av 6. januar-demonstranter i Washington. Man blåser opp en sak og gjør den til noe veldig alvorlig. Den er nok et varsel om hva som kommer.

Prinsen anerkjenner ikke den tyske forbundsstaten som legitim. Dette er også en parallell til Trumps anklager mot Biden for å være illegitim. Man har bygget en dreiebok med de samme elementene som i USA. Man bruker en innbilt trussel til å demontere rettsstaten, under påberopelse av at den var truet.

En adelsmann med prinsetittel, et tidligere parlamentsmedlem og flere ekssoldater stilles tirsdag for retten i Tyskland, tiltalt for terrorstøtte og planer om statskupp.

Rettssaken i Frankfurt er den andre av til sammen tre saker knyttet til kupplanene som bringes for retten.

En av de hovedtiltale er aristokraten Heinrich XIII prins Reuss, som angivelig var tiltenkt rollen som ny statsleder hvis kuppmakerne hadde lyktes med sine svært ambisiøse planer.

Ekssoldaten Rüdiger von Pescatore hadde også en sentral rolle, ifølge påtalemyndigheten. Angivelig var det han som ledet den høyreradikale gruppens militære fløy.

Antiterroraksjon

På tiltalebenken sitter også Birgit Malsack-Winkemann, som tidligere var innvalgt i den tyske nasjonalforsamlingen for ytre høyre-partiet Alternativ for Tyskland (AfD).

Planene til den såkalte Reichsbürger-bevegelsen ble kjent da politiet iverksatte et omfattende antiterror-raid i desember 2022. Den første rettssaken knyttet til kupplanene begynte i Stuttgart i forrige måned.

Rettssaken i Frankfurt er en av de mest omfattende i Tyskland på flere tiår. Til sammen er det ni tiltalte, og 25 forsvarsadvokater vil være i aksjon. 260 vitner ventes å bli innkalt, og minst 40 politifolk vil daglig sørge for sikkerheten.

En midlertidig hall er bygget i utkanten av Frankfurt for å huse rettssaken, som ventes å pågå et stykke inn i 2025.

– Flere hundre skytevåpen

Ifølge påtalemyndigheten var de tiltalte tilhengere av en miks av ulike konspirasjonsteorier. De omfattet den amerikanske QAnon-ideologien og forestillingen om at den nåværende tyske staten ikke er legitim.

Kupplanene gikk angivelig ut på at væpnede Reichsbürger-medlemmer skulle ta seg inn i nasjonalforsamlingen i Berlin for å ta politikere til fange. Gruppen skal ha hatt tilgang på 380 skytevåpen og nesten like mange stikkvåpen.

Etter stormingen av Forbundsdagen håpet gruppen angivelig å innsette en ny midlertidig regjering med prins Reuss som statssjef.

– Ønsket russisk støtte

Kuppmakerne forsøkte ifølge påtalemyndigheten å kontakte russiske myndigheter for å få støtte til planene. Hva som var Russlands respons, er ikke kjent.

En av de tiltalte er en russisk kvinne som skal ha vært med prins Reuss til det russiske konsulatet i Leipzig. Von Pescatore forsøkte angivelig å få et møte med russiske tjenestemenn i Slovakia i februar 2022.

Et av Reichsbürger-bevegelsens kjennetegn er at den avviser den tyske føderale staten som ble grunnlagt etter naziregimets fall i andre verdenskrig. Medlemmene hevder i stedet at det tidligere tyske riket fortsatt eksisterer.

De tiltalte i Frankfurt anklages blant annet for å tilhøre en terrororganisasjon og forberedelser til høyforræderi. Blir de kjent skyldig, risikerer de opptil 15 år i fengsel. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.