Justisminister Peter Hummelgaard kunngjorde onsdag at Danmark vil forby bruk av utenlandske flagg på eget territorium. 

Unntak i ekstraordinære tilfeller

I ekstraordinære tilfeller kan det gjøres unntak for utenlandske flagg, men det danske flagg skal ha en spesiell status. De nye restriksjonene vil efter en avstemning i Folketinget, tre i kraft fra 1. januar. 

Debatten om bruk av utenlandske flagg kom opp efter en rettssak mot en danske som hadde heist det amerikanske flagg i haven. Høyesterett slo fast at han hadde loven på sin side eftersom en gammel forordning ikke lenger kunne anses gjeldende. Regjeringen opphevet forordningen og utarbeidet et nytt lovforslag.

Beskytte dansk identitet

Den nye loven har medført debatt i Danmark. Kritikerne spør om den i det hele tatt er nødvendig og om den kan stride mot ytringsfriheten. Tilhengerne understreker betydningen av nasjonale symboler og ønsket om å beskytte dansk identitet.

Ifølge justisminister Hummelgaard er det danske flagg «det viktigste nasjonale symbol»:

– Dannebrog er vårt viktigste nasjonale symbol. Et symbol som binder danskerne sammen som folk. Regjeringen mener at Dannebrog skal ha en helt spesiell status i landet. Denne særstatusen bør medføre at man ikke fritt kan flagge med andre lands flagg. Slik har det vært i mer enn hundre år, og slik bør det igjen være.

Nordiske flagg unntas

Forbudet omfatter ikke flaggene til Danmarks nordiske naboer og de grønlandske, færøyske og tyske flaggene. Flagg som representerer internasjonale eller regionale sammenslutninger vil heller ikke være forbudt.

Forbudet vil kun gjelde flagging fra flaggstenger.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som ebok!

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.