Det har vakt oppsikt at den danske regjering sier den arbeider på en lov som tar sikte på å forby handlinger og symboler som kan forstyrre Danmarks forhold til andre makter. Tibet-foreningen i Danmark frykter det kan ramme deres virksomhet. På direkte spørsmål nekter justisminister Peter Hummelgaard å svare.

Det har kommet bakpå mange at regjeringen ønsker å slå flere fluer i et smekk: En ny lov til ikke bare ramme koranavbrenninger, men også handlinger som forstyrrer forholdet til andre land, som Kina.

Regeringen har officielt meldt ud, at den kigger på »at gribe ind over for forhånelser af for eksempel andre lande, kulturer og religioner, som kan have væsentlige negative konsekvenser for Danmark, herunder ikke mindst sikkerhedsmæssige«.

Dette er en meget bred definisjon som kan bety store innskrenkninger i ytringsfriheten, ikke minst for mennesker som arbeider mot undertrykkelse i andre land som Kina.

Hummelgaard tok et forbehold som indikerer at regjeringen vil favne bredere enn bare koranavbrenninger.

»Jamen, lige nu er vi ikke færdige med at udvikle det juridiske instrument, så jeg har svært ved at gå ind i en diskussion om hypoteser,« sagde han og tilføjede, at »det kan være hensigtsmæssigt, at det værktøj, vi udvikler, ikke kun handler om religion«.

Kina har reagert voldsomt på at det tibetanske flagg vises offentlig når en kinesisk representant er på besøk. Liksom i Norge har dansk politi grepet inn for å «beskytte» kinesiske dignitærer, slik det skjedde da president Hu Jintao besøkte Danmark i 2012. Politiets intervensjon ble siden kritisert som lovstridig.

Men nå kan det komme en lov som pålegger politiet å gripe inn.

Det blir også lagt merke til at en politisker fra Socialdemokratiet ikke ville svare på om den iranske kunstneren Fiorzeh Bazrafkhans rivjern på en koran var en ytring.

For nylig rev den iranskfødte kunstner Firoozeh Bazrafkan Koranen på et rivejernforan den iranske ambassade i protest mod Iran.

Politisk ordfører Christian Rabjerg Madsen (S) ønskede heller ikke her at svare på, om den aktion var en ytring, eller om den vil blive forbudt under den nye lov, skrev Berlingske.

 

https://www.berlingske.dk/politik/tibet-aktivister-frygter-vild-udmelding-fra-hummelgaard-vi-er-paa-vej-i-en

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.