Mette Frederiksens regjering presenterte fredag forslaget til ny blasfemilov, seks år etter at den forrige ble avskaffet. Den nye loven gjelder  »utilbørlig behandling med væsentlig religiøs betydning for et trossamfund«. Men hva vil «utilbørlig behandling» si og hvilke «gjenstander» vil være omfattet? Koranen selvfølgelig, men hva med hijab?

»Ved »utilbørlig behandling« forstås handlinger, hvorved de af bestemmelsen omfattede genstande ødelægges på en nedsættende eller forhånende måde eller i øvrigt behandles forhånende eller nedsættende.«

»Det vil omfatte enhver utilbørlig behandling, herunder afbrænding, tilsøling og at der f.eks. trampes på eller sparkes til genstanden, eller at genstanden ødelægges ved f.eks. at rive i genstanden, klippe heri eller lignende. Det vil også omfatte tilfælde, hvor genstanden stikkes i med en kniv.«

Politiet luktet trøbbel og forlanger en presis definisjon av hvilke handlinger som rammes. De ønsker ikke å opptre som lovfortolkere i praksis.

Justisminister Peter Hummelgaard og forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen mente selv de var presise. Men hva med om noen varsler at de vil brenne en Koran og tenner på papir som de hevder er utrevne sider fra Koranen? Politiet risikerer å bli til latter.

»Regeringen har ønsket et afgrænset og præcist lovindgreb,« siger han på pressemødet.

Men meget tyder på at regjeringen vasser ut et landskap som forvandles til en myr den kan komme til å synke i.

De svenske sosialdemokratenes Magdalena Andersson beklaget seg over at Sverige nå blir stående alene med retten til å brenne Koranen. Presset øker.

Men hvis Mette Frederiksen håpet å legge ballen – dvs Koran-bålet – dødt, kan det hende resultatet blir det motsatte.

Rasmus Paludan sier han vil fortsette, men gjøre det på måter som er innenfor loven.

Regjeringen har både mediene og opinionen mot seg.

Loven nevner konkret forhånelse av Koranen, Bibelen og Torahen, og korset. Mens det er lov å forhåne hijab og lage satiretegninger. Her inviterer regjeringen til fortsatt press fra islamske land.

I likestillingens navn nevner man islamske og kristne symboler. Men er ikke den danske regjering klar over at man i kunstens verden har gjort forhånelse av kristendommen til et tema for lenge siden.

Andreas Serrano laget bildet Piss Christ som viser et Kristus på korset nedsenket i urin. Dette verket nyter internasjonal anerkjennelse. Serrano ble nylig invitert til audiens hos paven.

En annen merkelig side ved lovforslaget er at regjeringen begrunner det med behovet for «venner». Utenriksminister Lars Løkke Rasmussen viser til Danmarks støtte til Ukraina. Hvis krigen skal vinnes må Danmark ikke skape komplikasjoner i forhold til potensielle støttespiller. Han brukte konkret uttrykket «the global south». Lars Løkke har nettopp vært på rundreise i Afrika.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.