Vestlige ledere og medier leter etter et påskudd til å begrense ytringsfriheten for tekkes islamske land. Ett av dem var Organisasjonen av islamske land, OICs, 35-punktsresolusjon på møtet 31. juli. Punkt 26 var militant og åpnet døren til sanksjoner og vold.

 

Men det særligt eksplosive står gemt næsten i slutningen af erklæringen i punkt nummer 26.

Her opfordrer OIC nemlig alle sine 57 medlemslande til at gøre, »hvad end de finder nødvendigt« i deres relation til Danmark og Sverige herunder at tilbagekalde ambassadører »eller i det økonomiske, kulturelle eller andre felter for at udtrykke sin modstand« mod koranafbrændingerne, og »roser« medlemslande for de tiltag, som de måtte iværksætte.

Men danske og svenske medier vil ikke innrømme at OIC her åpner døren til vold. I stedet beklager de at Vesten har en dårligere sak nå enn under karikaturstriden. Den gang gjaldt det kunst. Nå gjelder det provokatører.

Men i modsætning til tidligere har ytringsfrihedsforkæmperne denne gang en langt vanskeligere sag.

I Salman Rushdie-krisen forsvarede Vesten retten til at forfatte en roman. Under muhammedtegningerne og Charlie Hebdo-affæren var det forsvaret for en århundredlang tradition for satire og religionskritik.

De argumenter kunne »sælges« – også til mere konservative kristne lande i Sydamerika og Afrika, som er nødvendige, hvis Vesten skal have flertallet på sin side.

Dette er fremstillingen til Berlingske og den færøyske forsker Heini  i Skorini som har skrevet om ytringsfriheten de siste femti år. Bokbrenninger er ikke like lett å forsvare.

»Det opfatter de fleste som langt mere usympatisk, fordi det af mange bliver associeret med nazisme og ødelæggelse af kulturarv, som vækker forargelse langt ud over den muslimske verden,« siger Heini í Skorini.

I Skorini har et statisk syn på verden. For det første har Vesten svekket seg selv ved å omfavne identitetspolitikk og kritisk raseteori. Det fremstår som komplett uforståelig av store deler av den ikke-vestlige verden.

Denne del av verden er også klar over at islam forfølger kristne og at Vesten ikke gjør noe forsøk på å forsvare sine egne trosbrødre. Vesten har abdisert i verdikampen. Det er kanskje det største ankepunktet som Berlingske overhodet ikke nevner.

Holdningen til en Lars Løkke Rasmussen og Ulf Kristersson er defensiv og unnskyldende, ikke offensiv, skriver Berlingskes Caroline Kamil.

Begge har de tydeligt fordømt koranbrændinger og først derefter tilføjet et »men« om, at vi jo nu engang har ytringsfrihed.

Koranafbrændingerne er ikke som satiretegninger en stolt spydspids i vores samfundsmodel, men et onde, vi må holde ud – nærmest desværre, får man indtrykket af.

Her snakker Berlingske for sin syke mor. Det er Kristersson og Løkke som skyver ytringsfriheten og koranbrennerne foran seg.

»Hvis tilladelserne bliver givet, kommer vi til at gå nogle svære dage i møde, hvor der er en klar risiko for, at der sker noget seriøst. Jeg er ekstremt nervøs for, hvad det kan føre til,« lød det i sidste uge fra Kristersson efter beskeden om, at flere personer har søgt tilladelse til at brænde koraner af i Stockholm.

Her legges det opp til at et terrorangrep vil være koranbrennernes skyld. Det er å rette baker for smed.

Den primære årsak er islams fremrykking, på kulturfronten, i forhold til kvinner og kriminaliteten. Mange europeere opplever seg trengt.

De merker en større og større ettergivenhet hos myndighetene. Derfor vil de gjerne markere at en bok er bare en bok. Islam skal ikke få gjennomtvunget sitt syn på en bok.

Brenningene er både en protest mot innholdet, men også en demonstrasjon av skille på innhold og materie – papiret.

En bok er et symbol. De islamske lederne vet godt hva de gjør når de insisterer på fredning av Koranen.

Eva Gregersen skriver helt riktig at det handler om makt. Karismatisk makt. Hvis Koranen kan brenne som en hvilken som helst annen bok blir den detronisert. Det svekker også islams makt.

Mette Frederiksen bøyer seg inn under islams tak når hun fremstiller Danmark og Sverige som isolerte pga koranbrennerne.

En af statsministerens mest uhæderlige påstande er, at Danmark og Sverige står isoleret på den internationale scene. Som Mchangama har redegjort for i en kronik med Jakob v. H. Holtermann, er retstilstanden identisk i Norge og Holland, hvor Koranen også bliver skændet. Det passer ganske enkelt ikke, at kun Danmark og Sverige skulle være europæiske problembørn.

Det blev Mette Frederiksen faktisk konfronteret med i Aftenshowet, da vært Kristian Ring-Hansen Holt nævnte, at der også foretages koranafbrændinger i Norge. Hendes svar var, at det kendte hun ikke noget til.

Den samme konflikt utspiller seg i alle de tre skandinaviske land. Myndighetene vil helst slippe konflikten mellom demokrati og islam. De vil helst bøye av.

Det er det koranbrennerne har demonstrert.

Dermed inviterer de inn terror med sin svakhet.

Det trengs mer informasjon til på tvers av landegrensene om hvor debatten står. Dette er en internasjonal konflikt som vi ikke kan løpe fra.

Ingen synes det er morsomt, men det står om noen meget viktige prinsipper og selger man ut ytringsfriheten er man over i et helt nytt territorium.

 

https://www.berlingske.dk/internationalt/vesten-er-ved-at-tabe-den-globale-vaerdikamp-og

https://www.berlingske.dk/kommentatorer/mette-frederiksen-vaelger-underkastelsen-hendes-koran-spin-er-ikke

 

«Vi er vitne til en krise og en døende ideologis siste krampetrekninger. Ethvert forsøk på å løse dagens sosiale problemer, uansett hva det dreier seg om, med løsninger som springer ut av den gamle ideologien, vil bare gjøre vondt verre. Vi kan ikke løse et problem med den samme tenkemåten som skapte det. Botemidlet mot vår frykt og usikkerhet ligger ikke i økt (teknologisk) kontroll. Oppgaven vi står foran som enkeltmennesker og samfunn, er å konstruere et nytt menneske- og verdensbilde, finne et nytt fundament for vår identitet, formulere nye prinsipper for vår sameksistens med andre, og blåse nytt liv i en eldgammel menneskelig egenskap – evnen til å snakke sant.»

Utdrag fra
Totalitarismens psykologi
Mattias Desmet

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.