Denne gang er landet som forsvarte karikaturer i en helt ny rolle: Mette Frederiksen vurderer å innføre forbud mot handlinger som skader Danmarks forhold til andre land. Det ryktes at forbudet vil ramme langt bredere enn handlinger og også ramme satiretegninger.

Dette har mildt sagt vakt oppsikt i Danmark og møtt sterk motstand. Skal landet som ble verdenskjent for å forsvare ytringsfriheten, nå bli et forgangsland i å nekte den?

Det hjalp ikke at Mette Frederiksen onsdag nektet å svare på om lovarbeidene i regjeringen også omfatter et forbud mot satiretegninger.

For på pressemødet var B.T.s politiske kommentator, det tidligere folketingsmedlem for Liberal Alliance Joachim B. Olsen også til stede.

Mødet med journalisterne kom blandt andet derfor til at handle om regeringens bebudede lovindgreb mod koranafbrændinger.

Joachim B. Olsen ville have svar på, om indgrebet også kom til at berøre mulighederne for at lave satiretegninger af Muhammed – måske fordi regeringen blandt andet har argumenteret for, at indgrebet ikke bliver nogen indskrænkning af ytringsfriheden.

Mette Frederiksen ville dog ikke svare på spørgsmålet eller for den sags skyld diskutere lovforslaget vedrørende koranafbrændinger, før regeringen var klar med sit bud herpå.

Seancen blev fanget på video af B.T., og den kan blandt andet ses på det sociale medie X, tidligere Twitter.

Ifølge Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, er det »meget opsigtsvækkende« at Frederiksen ikke ville svare på spørgsmålet.

»Hvis forslaget mod koranafbrændinger også indeholder begrænsninger over for satiretegninger, bliver der tale om en langt mere vidtgående indskrænkning af ytringsfriheden end forventet, og det vil føre til heftige politiske konfrontationer,« siger Erik Holstein til Altinget:

https://www.berlingske.dk/politik/joachim-b-olsen-fik-ordet-paa-pressemoedet-men-mette-frederiksen-ville

I Sverige er terrortrusselen hevet ett hakk til nest høyeste nivå, 4.

Alle vet at Sverige står i en særstilling. Sverige har de facto ikke lenger kontroll over sitt territorium. Hvordan sørger man for sikkerheten til borgerne hvis man ikke lenger kontrollerer territoriet? Det vil selvsagt ikke den svenske regjering innrømme. Men all skytingen, drapene, brannene, sprengningene taler sitt tydelige språk: Myndighetene har mistet kontrollen.

Hvis de kriminelle miljøene vil løpe islamistenes ærend, er Sverige ille ute.

Myndigheter i resten av Europa følger utviklingen med falkeblikk. Det som skjer i Sverige, kan ha en smitteeffekt.

Fisker i rørt vann

Det er ingen tvil om at Samarbeidsorganisasjonen av islamske stater, OIC, fisker i rørt vann. De går så langt som til å oppfordre til det som er nødvendig for å stanse koranbrenningene, en indirekte oppfordring til vold.

Men så har du utviklingen i et land som Pakistan, hvor det er regelrette pogromer mot kristne over rykter om skjending av Koranen. Noen har interesse av at det startes oppløp, og inspirasjonen kan meget vel komme fra islamske ledere i Vesten som i Pakistan selv. Innflytelsen går begge veier.

Det er det marerittet Europa har havnet i: Slik går det når man inviterer islam inn, for som Lena Larsen, kona til Basim Ghozlan, sa for mange år siden: Muslimer er ikke vant til å være minoritet.

De vil gjerne være øverst.

Mens det brennes koraner i Danmark og Sverige, brennes det levende mennesker i Pakistan. Det er kanskje ikke koranbrennerne som er de farligste? Hvis myndighetene faller for fristelsen til å forby provokasjoner, vil Norden rykke litt nærmere Pakistan.

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.