Arrangørene av OL har tenkt å forsvare den franske sekularismen som forbyr religiøse plagg i det offentlige rom, i det minste på franske utøvere. Men Amnesty International kaller det rasisme og får støtte av Norges Idrettsforbund som rykker ut til forsvar for hijab.

– Norges idrettsforbund har sagt at de skal kjempe for menneskerettighetene i forbindelse med internasjonale mesterskap. Den ambisjonen må løftes fra papiret til virkeligheten. Derfor oppfordrer vi NIF til å stå opp for franske utøvere som bruker hijab, sier Frank Conde Tangberg, rådgiver i Amnesty International til NTB.

Amnesty International ber Den internasjonale olympiske komité (IOC) om å oppfordre franske sportsmyndigheter til å skrote hijab-forbudet i Frankrike.

Menneskerettighetsorganisasjonen kaller hijab-forbudet for rasistisk. Amnesty International sendte et brev med sin oppfordring til IOC 24. mai. Tirsdag ble brevet publisert.

Per nå ligger det an til at ingen utøvere som bruker hijab, vil representere Frankrike under sommerens OL og Paralympics.

Den franske sportsministeren Amélie Oudéa-Castéra opplyste om forbudet i fjor høst. Flere franske særforbund har et forbud. Reglene om bruk av hijab har utløst flere debatter om religionsfrihet og integrering av muslimer i landet.

«Forbudet bryter med OL-vertskapets menneskerettsstrategi som vektlegger inkludering, og ikke minst bryter det med flere internasjonale menneskerettskonvensjoner», skriver Amnesty i en pressemelding.

Dette synet har fått støtte fra FNs høykommissær for menneskerettigheter. Den franske regjeringen forsvarer på sin side forbudet med at det er i tråd med fransk sekularisme, som innebærer «absolutt nøytralitet i den offentlige sektor».

Amnesty International påpeker at forbudet til vertsnasjonen er ekstra oppsiktsvekkende ettersom sommerens OL blir det første med lik deltakelse av kvinner og menn. (NTB)

 

 


 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.