Georg Riekeles er et ukjent navn for de fleste av oss. Han kommer fra European Policy Center, og har arbeidet for EUs sjefsdiplomat i forhandlingene om Brexit, Michel Barnier. Riekeles er altså fra innsiden av EU-systemet. Han snakker nærmest som His Masters Voice.

Han var gjest i Politisk kvarter for å kommentere EU-valget. Han fikk dra opp skrekkscenarier uten å bli motsagt. Programleder Lilla Sølhusvik var nærmest sekundant. Det er en ny type journalistikk, hvor oppgaven er å støtte intervjuobjektet, ikke få frem hva ordene betyr.

Hadde noen fra høyresiden ordlagt så dramatisk som Riekeles ville vedkommende bli stemplet som ekstremist.

Demokratiet fungerer ikke. Det har skjedd et tillitsbrudd som øker med innføringen av KI.

Det er ikke første gang demokratiets blodløp nærmest avskrives som historie når systemets menn og kvinner kommenterer den politiske situasjonen i Vesten, enten det er USA eller EU. Legg merke til at Biden og Demokratenes budskap er det samme: Demokratiets skjebne ligger i vektskålen i 2024. Nå er det ikke lenger «du er ikke svart hvis du ikke stemmer på meg», nå er det «du er ikke for demokratiet hvis du ikke stemmer Biden». De holder en pistol mot hodet til velgerne.

I USA fungerer ikke skrekkpropagandaen. Det er merkelig at en norsk EU-klone virker uten bakkekontakt. Det er en politisk preken han holder og den er endatil dårlig tenkt og dårlig fremført.

Han maler Fanden på veggen.

To av tre danske velgere kunne ikke nevne navnet på en eneste EU-politiker, opplyser kommentator Tone Sofie Aglen.

Det demokratiske underskuddet dveler ikke mediene ved. Ei heller at EU-parlamentet ikke har makt som en nasjonalforsamling. Det er en politisk sandkasse. Men velgerne bruker valget til å sende et politisk signal.

NRK og Barth Eide kan ikke få seg til å si ordet «invasjon».

Deep fakes

Riekeles sier falske nyheter og deep fakes kommer til å gjøre offentligheten enda vanskeligere å håndtere. I tillegg er det krig i Europa, hvor Ukraina kjemper for Europa.

Han sneier innom global oppvarming hvor man i Frankrike sier verden er på vei mot 4 graders oppvarming.

Hva er da håpet? Svaret er EU. Å slutte opp om det europeiske prosjektet og si nei til nasjonalstater.

Dette blir for mye overnasjonalitet for leder av Europabevegelsen Heidi Nordby Lunde. Hun må ro det i land med at EU er et samarbeid mellom nasjoner.

En ny måling viser at et flertall av nordmenn fortsatt avviser EU-medlemskap.

Skumring

Det overraskende var at en norsk innsider fra Brussel turde male fremtiden i så mørke farger. Det hørtes nesten ut som en forberedelse til unntakstilstand, slik Stortinget gjorde da de begynte å snakke om fare for kupp.

Trump er selvsagt en stor del av trusselbildet. Riekeles nevnte faren for tollsatser som kan ødelegge verdenshandelen og viste bekymring for kinesisk eksport.

Hva er det egentlig som foregår bak kulissene er spørsmålet man sitter igjen med.

 

https://radio.nrk.no/podkast/politisk_kvarter

 

Kjøp Sokrates’ forsvarstale fra Document her!

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.