Parkeringsplassfisk, i kombinasjon med urter og grønnsaker som dyrkes på fiskens avfallsvann, er siste skrik innen grønn byutvikling.

Det børsnoterte selskapet Agtira i Sverige driver allerede det de kaller «sirkulær nærdyrking». Oppdrett og grønnsaksdyrking i lukkede anlegg på parkeringsplassen ved butikkene der maten skal selges.

Forretningsmodellen, som er støttet av EUs jordbruksfond for «landsbyutvikling», kaller selskapet Farming-as-a-Service (FaaS). Bygging og drift av skreddersydde oppdretts- og drivhusanlegg selges som en tjeneste. Både ICA og Lidl i Sverige står på kundelisten.

Kunden köper hela sitt behov till fastställda priser under en längre period, upp till 15 år. Upp till 100% av produktionen är såld på förhand till en förutbestämd vinstmarginal. Affärsmodellen tillsammans med finanseringsmodellen möjliggör snabb uppskalning.

Anleggene kalles akvaponi, en kombinasjon av akvakultur (oppdrett) og drivhus med hydrokultur-dyrking. Det siste vil si vannbaserte anlegg for plantedyrking, med eller uten vekstsubstrater som for eksempel steinull, kokosfiber eller lecakuler.

Tilgangen til avløpsvann med fiskeavføring skal gi plantene den gjødselen de trenger. Her spares det både vann og gjødsel. Laksen går i lukkede resirkuleringsanlegg der rundt 90 prosent av vannet kan gjenbrukes etter en runde med filtrering gjennom drivhuset.

Børge Søraas og konen Julissa Vascones i Trøndelag har tro på at akvaponi kan bli stort i Norge også, skriver Teknisk Ukeblad. Ekteparet har bygget et testanlegg på gården sin i Rissa. Dette er ett av få anlegg i Norge så langt, men Søraas mener det vil komme kommersielle anlegg også her til lands.

Fra før er kinesiske bønder kjent for å drive oppdrett av karpefisken tilapia i tilknytning til gårder med avl av gris og gjess, der ekskrementene fra gårdene utgjør fiskens næringsgrunnlag – med varierende hell.

– Får du problemer med for eksempel sykdom hos noen av plantene, kan du ikke bruke pesticider for å berge avlingen, for det vil igjen kunne påvirke fisken, sier Søraas.

Et annet problem er at laks som holdes kun i ferskvann, kan bli kjønnsmodne for tidlig. I testanlegget sitt bruker derfor Søraas inntil videre karpefisk som tåler ferskvann og høye temperaturer bedre enn laks.

Agtira har foreløpig 16 eksisterende og planlagte anlegg rundt i landet.

Ved ICA Maxi i Östersund produseres det ifølge selskapet 85 tonn agurker, 11 tonn tomater, bær og plommer og 40.000 potter med koriander og basilikum årlig, i tillegg til 10 tonn atlanterhavslaks.

Lidl signerte nylig en tiårskontrakt på akvaponi-agurker fra Agtira til alle butikkene sine i Sverige.

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.