For 2023 havnet inflasjonen på 5,5 prosent. Siden pandemien brøt ut har prisene steget 19 prosent.

Norges Bank har som mål at prisene skal øke med maks to prosent i året, det er det såkalte inflasjonsmålet, men pandemi og krig har sørget for at inflasjonen de siste årene har steget langt over målet, skriver Nationen.

Prisen på brød har for eksempel steget 23 prosent de siste to årene, og 27 prosent siden januar 2020. Også bensinprisen har fulgt en lignende kurve.

Gjenåpningen etter pandemien førte også til at prisene steg, ettersom nesten alle skulle på reise igjen, nesten samtidig.

Boligprisen inngår imidlertid ikke i inflasjonen fordi bolig er en investering og ikke en kostnad. Inflasjonen skal måle kostnadsutviklingen.

Inflasjon måles ved å sjekke prisene på et stort antall varer og tjenester. Inflasjon kan oppstå som følge av økt etterspørsel, økte kostnader eller forventninger om høyere priser i fremtiden.

I verste fall kan økonomien havne i en selvforsterkende spiral av stigende priser og lønninger som det er svært vanskelig å komme ut av.

 

 

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.