Regjeringen i El Salvador ble i forrige uke kalt inn på teppet til president Nayib Bukele. Kaldsvetten begynte trolig å piple hos enkelte da en aldri så liten overraskelse ble kunngjort.

Presidenten åpner møtet med å fortelle at han har invitert riksadvokaten. Spenningen i rommet er merkbar. Vi ser pent kledde politikere fra ministerrådet og deres nestkommanderende. To karer i uniform, sjefen for nasjonalpolitiet og forsvarssjefen.

– Riksadvokaten er her av en enkel grunn – og jeg ønsker å be ham her i plenum – om å etterforske alle som sitter her. Tilbake i tid og fremover. Jeg antar at dette ikke byr på problemer, ikke sant, sier Bukele i et opptak fra møtet.

Han delte klippet på X samme dag som væpnet politi pågrep kommisæren Christian Herson Flores Sandoval, som er siktet for å ha solgt tilgang til offentlige oppdrag mot betaling.

Teksten i innlegget er følgende, oversatt fra spansk:

Han er ikke den første, og blir heller ikke den siste.

Hvis Gud tillater det vil krigen mot korrupsjon bli like vellykket som krigen vår mot de kriminelle bandene.

Videre i opptaket sier Bukele at han ikke er redd for å dø.

– Om 100 år er ingen av oss her, og sannsynligvis husker ingen lenger navnet på sin bestefars far. Men det er noe jeg er redd for. Og det er å etterlate meg et dårlig ettermæle.

– Noen presidenter sitter inne og andre er på flukt, men de fleste presidenter blir husket som tyver. Jeg vil ikke bli husket som en tyv. Så jeg stjeler ikke, fordi jeg ikke vil bli husket som tyv eller korrupt, sier Bukele og viser til den tidligere presidenten José Napoleón Duarte, som regjerte på 1980- og 90-tallet, som ikke selv var korrupt, men likevel huskes for at alle de andre i regjeringen var det.

– Det der kommer ikke til å skje med meg. Jeg skal ikke bli husket som han som ikke stjal, men som omga seg med tyver. Jeg vil bli husket som presidenten som ikke stjal og som heller ikke lot noen andre gjøre det. Han som puttet enhver som stjeler i fengsel.

– Vi har jo et par som er i fengsel allerede, sier han avslutningsvis i opptaket.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.