Bildet: Vi vet hvordan Lula ser ut, men hvem er den føderale dommeren som «brought him down»? Sergio Moro er fast i blikket. Øynene stråler besluttsomhet og viljestyrke. En liten tankevekker for de som tror Lula er offer for en hekseprosess? Foto: Raphael Merchante/Reuters/Scanpix

Korrupsjonsetterforskningen av det statlige oljeselskapet Petrobras krevde onsdag sitt mest prominente offer: Lula da Silva har vært et symbol på venstresidens popularitet og styringsdyktighet, ikke bare i Brasil, men i hele Latinamerika.

Når han dømmes til 9,5 års fengsel er det et knusende nederlag.

Lula og hans tilhengere sier han er offer for en heksejakt. Det samme sier Trump, men han blir ikke trodd. Venstresiden og de liberale tror det bare når det gjelder deres egne.

Men bildet er mørkt: I Veneuzuela holder Hugo. Chavez’ etterfølger, Maduro, på å kjøre landet helt i senk. NRK-reportere som Arnt Stefansen som i årevis har glorifisert Chavez og hans arv, snur nå kappen etter vinden og tar avstand fra undertrykkelsen av det som umiskjennelig er folket. De «husker» ikke hva de tidligere har sagt og skrevet.

Det er korrupsjonen som feller dem. Et meget dedikert og dyktig team av etterforskere har gransket Petrobras i tre år.

Det kommer som en stor skuffelse for sosialister at også deres fremste kan være korrupte. I teorien skal det ikke kunne skje. Erfaring synes ikke å gjøre inntrykk. Sovjetunionen var gjennomkorrupt.

Forklaringen på at det umulige var mulig ligger i oljerikdommen. Kaken er for stor og fristende. Det samme ville skjedd i Norge hvis kulturen var en annen. Nå er kulturen under forandring, også her.

Vi ser ikke noe tilløp til selvransakelse på venstresiden.  CNN kjørte på at rettssaken mot Lulas arvtaker, Dilma Rousseff, var et forsøk på statskupp. Under en debatt på NRK ble korrupsjonen forsvart med at «høyresiden også gjør det».

Dilma Rousseff (R), the Brazilian president’s Chief of Staff, looks at Brazilian President Luiz Inacio Lula da Silva before a meeting in Brasilia March 29, 2010. REUTERS/Ricardo Moraes/File Photo

 

Lula var en populær president og leder på meningsmålingene foran neste års presidentvalg. Men hvis ankedomstolen opprettholder dommen, kan han bli nektet politiske embeter.

Ifølge nyhetsbyrået AFP har dommeren, Sergio Moro, blitt så populær på grunn av korrupsjonsjakten at han også er en potensiell presidentkandidat. Men han avviser at dommen er politisk motivert.

– Dommen mot presidenten gir ikke denne dommeren noen personlig tilfredsstillelse. Heller det motsatte. Det er trist at en tidligere president blir straffedømt, sier Moro.

– Det betyr ingen ting hvor høyt du sitter, loven er uansett over deg, la han til. (NTB)

 

Lula var president i Brasil fra 2003 til 2010. Hans håndplukkede etterfølger, Dilma Rousseff, måtte i fjor gå av som president etter at det ble reist riksrettssak mot henne.

Rousseffs visepresident og politiske rival Michel Temer tok over som president. Men også han er formelt anklaget for korrupsjon av landets riksadvokat. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂