Sysselmesteren på Svalbard har bedt om bistand fra Forsvaret for å sikre energiberedskapen.

I en pressemelding skriver Sysselmesteren at krisen ikke er akutt, men en fremtidig trussel mot øysamfunnet langt oppi nord.

Det er tilstrekkelig energikapasitet i dag, men det er nødvendig å sikre økt reservekapasitet.

På bakgrunn av dette har Sysselmesteren anmodet om bistand for raskt å kunne styrke reserveenergiforsyningen.

Det er her snakk om et sivilt oppdrag for Forsvaret, som er den instansen som kan levere kompatible aggregater raskest til Svalbard. Svalbard Energi vurderer at Forsvarets største mobile aggregatsett med tilhørende utstyr er forenelig med dagens energiforsyning. Forsvaret stiller aggregatsettet til rådighet for lokalsamfunnet på Svalbard, og bidrar med nødvendig personell for oppkobling og opplæring.

Det jobbes samtidig med å installere to tidligere gruveaggregater fra Svea som vil overta for det mobile aggregatsettet på sikt.

På grunn av det evige fokuset på å nå klimamålene, er Svalbard godt i gang med å stenge ned sin tidligere kilde for energi, som var kullkraft fra nærområdet. Man skal redde klimaet ved å erstatte kortreist kullkraft med dieselaggregater.

I januar meldte Klassekampen at kostnadsøkningen var langt høyere enn forventet. Faktisk økte energikostnadene med 100 millioner mer enn forventet. Regningen sendes til fire store statlige selskap, og deretter videre til skattebetalerne.

Nedstengningen av kullgruvene fører til at mange norske statsborgere mister retten til å oppholde seg på Svalbard.

Når gruve 7 legges ned på Svalbard neste år er det ikke bare slutt på kullproduksjonen. 70 arbeidere mister livsgrunnlaget og retten til bolig. Dermed svekkes norsk tilstedeværelse og beredskap på Svalbard.

Men det hjelper ikke. Det grønne skiftet trumfer alle andre hensyn.

Les også:

Gruvearbeidere på Svalbard mister livsgrunnlaget

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.