Longyearbyen lokalstyre har sagt opp avtalen med Store Norske om å kjøpe kull fra Gruve 7 fra september 2023. Dermed legges Norges siste kullgruve ned.

– Gruve 7 eksisterer for å levere kull til energiverket i Longyearbyen. Når avtalen om å levere kull til energiverket nå er sagt opp, er det ikke lenger grunnlag for drift av gruva, sier Jan Morten Ertsaas, administrerende direktør i Store Norske i en pressemelding.

Det var 15. september at Longyearbyen lokalstyre vedtok å legge ned dagens kullkraftverk innen høsten 2023. Byen skal da gå midlertidig over til diesel, før en permanent, ny fornybar energiløsning skal være på plass.

25. september legges Norges siste kullgruve ned.

55 årsverk forsvinner

I dag er det historisk høye priser på kull, så fram til nedleggelsen vil Store Norske, som eies av staten, øke produksjonen og eksporten av kull. Til tross for de høye kullprisene er Store Norske avhengig av overføringer fra staten for å dekke driftsunderskuddet.

Nedstengingen fører til at rundt 55 årsverk forsvinner. Svein Jonny Albrigtsen, som er sikkerhetsinspektør i gruva og leder av Svalbard Arbeiderparti og LO-Svalbard, reagerer på nedleggelsen.

– Jeg vil jobbe politisk for å fortsette med gruvedrifta. Det er jo snakk om mange arbeidsplasser. Vi har også fått signaler fra Ap og Sp, som sitter i forhandlinger, om å bevare arbeidsplasser i Gruve 7, sier Albrigtsen til NRK.

Vil satse på fornybar energi

Store Norske vil heller satse på fornybar energi.

– Vår ambisjon er å skape nye arbeidsplasser i Longyearbyen innen fornybar energi. Det haster å få på plass midler til denne omstillingen, sier Ertsaas i pressemeldingen.

Les også:

Longyearbyens grønne skifte: Fra lokal kullkraft til importert diesel

Mens Norge går for «grønt skifte»: Kina frykter energikrise – satser på mer kull

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.