Gruve 7 er den siste i sitt slag på Svalbard. Nå er den planlagte nedleggelsen utsatt. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Verdenssituasjonen har ført til økt etterspørsel og økte priser på kull. Store Norske forlenger derfor driften av Gruve 7 til sommeren 2025. Det såkalte grønne skiftet på Svalbard er satt på vent.

NTB beretter at den planlagte nedleggelsen av den siste kullgruven på Svalbard er avlyst, og i første omgang utsatt til 2025.

– Styret i Store Norske har besluttet å utsette avslutningen av Gruve 7, som er Norges siste kullgruve på Svalbard. Opprinnelig skulle gruva stenge når kullkraftverket i Longyearbyen stenges høsten 2023, sier styreleder Anette Malm Justad i det statlige selskapet Store Norske i en pressemelding.

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) representerer staten som eier. Han bekrefter at regjeringen nå har oppdaget at det å ha en aktiv kullproduksjon slett ikke er en dårlig ide i 2022. Kullet skal fortsatt utvinnes, og brukes til industriproduksjon:

– Det er krig og stor usikkerhet om tilgangen på kritiske råvarer. Det gjelder også stålproduksjonen i Europa, som vi er helt avhengige av. Norge må ta vår del av ansvaret for forsyningssikkerheten for råvarer. Staten som eier vil derfor ikke motsette seg en betinget forlenget drift inntil juli 2025, sier Vestre

Nedleggelsen av denne siste kullgruven skulle være fullbyrdelsen av en såkalt grønn omstilling på Svalbard. Norge skal legge ned all slik produksjon, mens store nasjoner som Russland, Kina og andre nå utvinner kull for harde livet for å dekke sitt energibehov.

Norske myndigheter har ment mener at det å legge ned Norges ørlille kullproduksjon, vil bidra til å vise resten av verden vei i det såkalte grønne skiftet. Planen om nedleggelse har vært politisk omstridt, da det medfører tap av arbeidsplasser på Svalbard.

I stedet har det kommet løfter om satsing på fornybar energi på øya, en type satsning det i økende grad stilles spørsmål ved:

– Det grønne skiftet har skylden for energi­krisen

To gode bøker av Kent Andersen, bestill dem her:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Kents bok her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.