Marius Arion Nilsen (FrP). Foto: Beate Oma Dahle / NTB

FrP vil utrede kjernekraft eller gasskraft, samt fortsette gruvedriften på Svalbard. Partiet mener kjernekraft ikke er vurdert i energiplanen for Longyearbyen.

Det har vært en del diskusjon omkring energiforsyningen for Svalbard-samfunnet. Dette har tidligere vært løst med kullkraft, siden kull er det produktet man tradisjonelt har basert virksomheten på øya på.

Men etter at kullkraft og alt som har med det å gjøre nærmest ble bannlyst grunnet klimahensyn, har man måttet se etter andre måter å forsyne dette samfunnet med strøm på.

I forbindelse med Svalbardbudsjettet for 2021–2022 ba regjeringen Longyearbyen lokalstyre om å utvikle en spesifikk energiplan for Longyearbyen i løpet av det foregående året.

Planen lokalstyret har utarbeidet, innebærer at kullkraftverket skal legges ned innen 2023. Den midlertidige energiforsyningen vil deretter bli ivaretatt av eksisterende reservekraftanlegg som går på diesel, med plan om å fase inn fornybar energi.

Man transporterer altså diesel til Svalbard, og brenner det der for å produsere kraft. Dette hevdes å være et viktig steg for å bedre jordas klima.

Mange mener dette er temmelig lite hensiktsmessig. Men slaget om å bevare kullkraft som energikilde på øya, anses uansett som tapt. Klimaargumentene har også her trumfet det meste av annen, ofte mer fornuftsbasert arguementasjon.

FrP har sett etter andre løsninger enn å frakte diesel til øya. Partiet påpeker ifølge NTB at kjernekraft og gass ikke er vurdert, og fremmer torsdag flere representantforslag på Stortinget.

– Hele livsgrunnlaget og tilstedeværelsen på Svalbard er avhengig av sikker og stabil energi. Faller det ut, må øya evakueres. Vi ber derfor regjeringen om at kjernekraft og gass også skal utredes som mulige energiløsninger for Svalbard, sier stortingsrepresentant Marius Arion Nilsen (FrP) i en epost til NTB.

Videre opplyser han at Svalbard er geopolitisk viktigere enn noensinne, og at det må føres en politikk som gjenspeiler det. En del av dette vil ifølge FrP være å beholde kulldriften på Svalbard.

– Man ser de store nasjonene stadig har et større fokus på nordområdene med økende tilstedeværelse, mens regjeringens politikk svekker Norsk tilstedeværelse. Svalbard må utvikles, og det er viktig for norsk sikkerhet at vi har sterk norsk tilstedeværelse på Svalbard, sier Nilsen og legger til:

– Vi mener det er uklokt å legge ned kulldriften og foreslår at kullgruvene videreføres også utover 2025.

Videre foreslås det at regjeringen gir relevante aktører på Svalbard mandat og midler til videre utforskning av gull- og mineralforekomster nord for Longyearbyen, samt at regjeringen legger fram helhetlige planer for Svalbard om blant annet styrket norsk tilstedeværelse og sysselsetting.

De færreste tror dette forslaget vil få støtte av særlig mange andre enn FrPs egne representanter. For det første forutsetter det bruk av gass eller kjernekraft, som omfattes med skepsis i andre partier. Ordet kulldrift vekker heller ikke nevneverdig entusiasme i de mange klimapartiene på Stortinget.

For det andre oppnår alternative energiforslag fra FrP sjelden oppslutning fra andre enn partiet selv, uavhengig av hvor rasjonelt forslaget måtte være.

Les også: 

Vardø vil utrede kjernekraft

Ny bok fra Alf. R. Jacobsen. Kjøp boken her!

Bestill også:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.