Svensk Stridsbåt 90, under øvelse i svensk farvann. Foto: Mikaela Landeström / TT / Kod 12160

Regjeringen vil anskaffe nye fartøyer til Kystjegerkommandoen. Totalt vil regjeringen bruke 2,5 milliarder kroner på å oppgradere denne avdelingen.

Støre-regjeringen har lovet betydelig styrking av Forsvaret, og nå slippes stadig flere detaljer om hva de rent konkret har tenkt å oppgradere.

NTB kan berette at Kystjegerkommandoen er blant de avdelinger som skal styrkes, og det er satt av 2,5 milliarder kroner til dette.

Formålet er å styrke situasjonsforståelsen og forsvarsevnen i den norske kystsonen, opplyses det.

– Vi legger derfor fram forslag om oppgradering og modernisering av Kystjegerkommandoen gjennom investering i både materiell, eiendom og infrastruktur, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i en pressemelding lørdag.

Gram fortsetter:

– Dette inkluderer autonome systemer og nye ubemannede sensorer, og vil bidra til å styrke Forsvaret langs kysten, legger han til.

Kystjegerkommandoen er en relativ liten avdeling i det norske Sjøforsvaret og holder til på Trondenes i Harstad.

Kommandoens materiellpark når snart sin tekniske levealder, og derfor mener regjeringen er det er viktig å gjennomføre en oppgradering nå.

Regjeringen foreslår å anskaffe fem fartøyer som erstatning for dagens seks stridsbåt 90, nye ubemannede luftbårne systemer av ulik størrelse, samt anskaffelse av nye bordingsbåter for kunne å støtte maritime overflateoperasjoner.

Kostnadsrammen er satt til 2,5 milliarder kroner.

Mange vil si at dette fremstår som en nokså beskjeden satsning. Ikke minst vil man merke seg at dagens dagens seks stridsbåt 90, skal erstattes med fem nye fartøyer.

Fra seks til fem, det høres ikke umiddelbart ut som en styrking, selvsagt avhengig av hvor mye større og bedre disse nye fem fartøyene eventuelt vil vise seg å være.

Men nettopp små antall og små volumer av mannskap og utstyr regnes som en svakhet ved norsk forsvar. Å gå ned i antall enheter fartøyer hjelper ikke på dette.

Norge har en lang og utsatt kyst, og en skarp og godt trent avdeling som Kystjegerkommandoen har utvilsomt en rolle å spille. Men den er liten, og alene kan den neppe gjøre all verden av forskjell.

En del kritikere av dagens forsvarspolitikk vil påpeke at en gjenopplivning av Sjøheimevernet , som uforståelig nok ble lagt ned i 2017,  vil være en langt større og mer vesentlig styrking av norsk kystforsvar.

 

Støtt Document:

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Kjøp «Europas underlige død» her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.