NTB

Et flertrall av medlemslandene i Verdens handelsorganisasjon (WTO) har kommet fram til en avtal som skal legge til rette for investering i land under utvikling.

WTO opplyser at over 120 medlemsland – 75 prosent av organisasjonens medlemmer – har signert den nye avtalen. Før den formelt kan tre i kraft, må det oppnås enighet blant alle WTO-landene.

Selv om mange slutter opp om avtalen – som skal gi mer åpenhet og fjerne byråkratiske hindringer – er det enkelte medlemsland som ikke ønsker at den skal integreres i WTO. Ett av disse er India, som vanligvis går imot avtaler som ikke dekker alle land.

WTO kunngjorde avtalen på nettet bare noen timer før organisasjonens ministermøte starter i Abu Dhabi i De forente arabiske emirater mandag.

Målet med den nye avtalen er å legge til rette «strømmen av direkte utenlandsinvestering i, særlig til land i utvikling og de minst utviklede» landene, med mål om å fremme bærekraftig utvikling, heter det.

For å oppnå dette er landene enige om å «forbedre åpenheten om tiltak, strømlinjeformer administrative prosedyrer, innføre andre tiltak for å tilrettelegge for investering og fremme internasjonalt samarbeid».

WTO-sjef Ngozi Okonjo-Iweala sier avtalen baner vei for å hjelpe landene med å tiltrekke seg investeringene de ønsker for å fremme vekst.

(©NTB)

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.