I rettssaken som startet i dag i Agder tingrett mot en lokalpolitiker fra den politiske venstresiden og hans ektemann, innledet forsvarer Kristoffer Wibe Kock med å si at en av de tiltalte mennene erkjenner at han har hatt seksuell omgang med de enslige mindreårige asylsøkerne.

– Min klient erkjenner ikke straffskyld på noen av postene, men han benekter ikke at det har vært seksuell omgang med de fornærmede.

– Han vil forklare seg i detalj senere, men hevder klart og tydelig at tilfellene har vært frivillige og samtykket til.

Den ene av de to tiltalte mennene har vært verge for 17 asylungdommer siden 2015. Han er kjent både fra lokalpolitikken og har også innehatt flere andre verv og aktiviteter som involverer velferd for barn.

Han er tiltalt for én voldtekt, mens ektemannen hans er tiltalt for tre voldtekter. Voldtektene skal, i følge tiltalen, ha funnet sted på hotellrom, hjemme hos de tiltalte og i utlandet.

De seks fornærmede guttene kom til landet som enslige mindreårige asylsøkere rundt år 2015. Det var på samme tid som et lokalt mottak for enslige mindreårige asylgutter ble opprettet, i kort avstand fra de tiltaltes adresse. NRK skriver:

Høsten 2017 sendte asylmottaket på Sørlandet følgende bekymringsmelding:

«Vi vil komme med konkrete hendelser som har funnet sted den siste tiden og som vi mener er bekymringsverdige».

Brevet ble sendt til det som tidligere het Fylkesmannen i Agder, nå kalt for Statsforvalteren.

I brevet sto det at mannen stiller opp for asylungdommene i større grad enn andre representanter og tar på seg oppgaver som går utover hans rolle.

Selve hendelsene er sladdet for NRK, men mottaket beskrev at noen av asylsøkerne har hatt permisjon hos mannen.

Han skal også ha kjørt dem til avtaler, hatt kontakt med dem på sosiale medier og invitert dem på middagsbesøk hjemme.

Mannen skal også ha hatt kontakt med andre unge som bodde på mottaket, men som han ikke hadde ansvaret for, sto det i brevet.

Kontakten han hadde med ungdommene, strider mot veilederen fra staten. Der står det at det frarådes å arrangere private møter utenfor bostedet, og overnattingsbesøk er ikke tillatt.

Politiet henla saken og i januar 2018 fikk mannen tilbake sin rolle som verge for flere av asylsøkerne. Lovbruddene som tingretten skal gjennomgå skal ha foregått mellom juni 2017 og desember 2020. NRK har sendt spørmål til Kari Øiestad Schjelderup fra Statsforvalteren i Agder:

– Hvorfor fikk han igjen påta seg ansvaret for guttene?

 Representanten ble gjenoppnevnt etter at politiet hadde henlagt saken mot ham på bevisets stilling, og etter tilsynssamtale.

Øiestad Schjelderup forklarer at en verge som får en anklage mot seg, skal få mulighet til å uttale seg når det gjennomføres et tilsyn.

– Det vurderes også om det er grunn til å ta kontakt med andre personer eller instanser for å få mer informasjon som kan belyse saken, sier administrasjonsdirektøren.

Det ble ikke gjort i dette tilfellet, opplyser hun.

NRK

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.