Israels deltagelse i Eurovision Song Contest med låta «October Rain» kan bli diskvalifisert av European Broadcasting Union (EBU) på grunn av politisk tekst, rapporterte israelske medier onsdag.

Årsaken er at teksten i sangen som skal fremføres av Eden Golan, er en tydelig henvisning til massakren 7. oktober, skriver Jerusalem Post. Sangen er skrevet av Avi Ohion, Keren Peles og Stav Beger.

– Oktober er så assosiert med den 7. oktober at selv om låten rent teknisk handler om noe annet, kommer det ikke til å være mulig å skille det fra hverandre, sier Eurovision-forsker Zoe Jay ved universitetet i Helsingfors til Sveriges Radio.

Israels rikskringkaster KAN har gjort det helt klart at de ikke vil endre på teksten, uansett hva konsekvensene blir. Dermed kan alle palestina-venner og Israel-fiendtlige artister kanskje få ønsket sitt oppfylt til tross for at EBU tidligere har uttalt at det er uaktuelt å utestenge Israel fra konkurransen.

EBU sier de for øyeblikket er i ferd med å granske teksten, og sier videre:

– Dersom en sang av en eller annen grunn ikke oppfyller kriteriene, gis selskapet muligheten til å sende inn en ny sang eller ny tekst i henhold til konkurransereglene.

Israels kulturminister Miki Zohar beskriver EBUs opptreden som «skandaløs». Man mener sangteksten ikke er politisk, men er en beskrivelse av hvordan israelere føler seg nå, etter 7. oktober.

Zohar ber EBU om å opptre «profesjonelt og nøytralt» og ikke la politikk påvirke avgjørelsen.

Kjøp Jean Amérys bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.