Den europeiske kringkastingsunionen EBU har godkjent at Israel får være med i Eurovision-finalen i Malmö, melder den israelske kringkasteren KAN. Dermed slipper Israel den forsmedelige ydmykelsen å bli utestengt. Det har en symbolsk effekt at Israel får delta.

Sterke krefter ønsket å utestenge Israel. Det hjalp ikke at teksten handlet om 7. oktober og et ønske om fred. Det ble kalt politiserende. Israel valgte å endre teksten for å bli godtatt og det lykkes.

Bakgrunnen er at det israelske bidraget har fått teksten omskrevet, og låten har nå fått navnet «Hurricane», skriver KAN.

EBU stanset framføringen av låten «October rain» i Malmö i mai, da med henvisning til at budskapet var for politisk.

Tittelen og flere linjer i teksten spiller på Hamas-angrepet mot Israel 7. oktober. Låten er framført av artisten Eden Golan. EBU har diskutert den nye teksten og hørt låten, ifølge KAN.

Flere stemmer i nordiske land har tatt til orde for at Israel må utestenges fra Eurovision på grunn av krigføringen på Gazastripen. Norges bidrag, bandet Gåte, er blant dem som har omtalt det som problematisk.

Senest torsdag krevde to belgiske statsråder at Israel blir utestengt. Golan synger i den andre semifinalen 9. mai, mens selve finalen holdes i Malmö 11. mai.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.