Et kinesisk kystvaktfartøy stanset og bordet en taiwanesisk turistbåt utenfor øygruppen Kinmen mandag. Hendelsen har skaket opp taiwanesere som er på vakt mot tegn til at Kina vil invadere. Øygruppen tilhører Taiwan.

Seks medlemmer av den kinesiske kystvakten tok seg om bord i turistbåten, som hadde en besetning på elleve og 23 passasjerer om bord, uttalte minister Kuan Bi-ling, som leder Taiwans råd for sjøsaker, til journalister i Taipei tirsdag.

– Vi mener dette har gjort skade på vårt folks følelser og utløst panikk blant folk. Dette var heller ikke på linje med folks interesse på begge sider av stredet, sa hun. (NTB)

Kinmen ligger like utenfor de kinesiske storbyene Xiamen og Quanzhou, men det gir ikke Kina rett til å borde taiwanesiske skip.

Kina har opptrådt mer provoserende mot Taiwan de senere år, spesielt ved krenking av luftrommet. At leder av selvstendighetspartiet, Lei Ching-te nylig ble valgt til president gjør at Kina vil markere sin misnøye. Men hvor langt er de villig til å gå, spør taiwanere seg.

Mer enn 20 kinesiske fly ved Taiwan i den første øvelsen etter valget

Taiwan får ikke bestilte våpen fra USA

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.