Jim Mattis

Det amerikanske forsvarsdepartementet hevder ett av deres skip måtte manøvrere seg unna et kinesisk marinefartøy i Sør-Kinahavet for å unngå kollisjon.

Det amerikanske forsvarsdepartementet kaller det «uforsiktig og uprofesjonelt» av Kina å seile skipet sitt «ekstremt nær» den amerikanske jageren USS Decatur i Sør-Kinahavet søndag.

Ifølge amerikanerne utførte kineserne «i stor grad aggressive manøvre og ønsket jageren ut av området».

Det kinesiske forsvarsdepartementet sier i en uttalelse at de sendte et fartøy mot amerikanerne for å advare dem og be dem forlate området, skriver South China Morning Post. Kineserne sier det amerikanske skipets seilas var provoserende og sier Kina vil beskytte sin suverenitet.

Marinefartøyene var drøyt 40 meter unna hverandre på det nærmeste, og amerikanerne måtte manøvrere jageren for å unngå kollisjon, opplyser talsmann Nate Christensen i det amerikanske forsvaret.

Hendelsen skjedde utenfor Spratly-øyene, som er en omstridt øygruppe i Sør-Kinahavet. I tillegg til Kina, gjør Taiwan, Vietnam, Malaysia, Filippinene og Brunei krav på hele eller deler av øygruppen.

Mattis avlyser Kina-besøk

USAs forsvarsminister Jim Mattis har avlyst en reise til Kina, der han etter planen skulle ha samtaler med sin kinesiske motpart Wei Fenghe.

Forholdet mellom USA og Kina er kjølig etter at president Donald Trump innførte høye tollsatser på en rekke kinesiske varer, noe som har fått kinesiske myndigheter til å svare med same mynt.

Trumps beslutning om å selge våpen og militært utstyr for over 10 milliarder kroner til Taiwan, ble heller ikke godt mottatt i Beijing.

Ifølge kilder i Pentagon skulle Mattis besøke Kina senere i oktober og etter planen ha samtaler med forsvarsminister Wei Fenghe.

Kinesiske myndigheter stakk ifølge kilden kjepper i hjulene for dette og har gjort det klart at Wei har andre planer, opplyser kildene.

Mattis kommenterte mandag ikke opplysningene om det avlyste besøket, men bekreftet at USAs forhold til Kina nå er anstrengt.

– Det er spenningsfelt i forholdet, men basert på de samtalene som fant sted i New York i forrige uke, samt andre ting som kommer opp, kan vi ikke se at det er forverret, sa Mattis.

– Dette skal vi få orden på, la han til.

 
 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.