Jim Mattis er ikke en mann av store ord. Når han sier noe lytter både venner og fiender. Til høyre forsvarssjef Joseph Dunford.

Den store rivaliseringen i det 21 århundre blir ikke mellom Russland og USA, men mellom USA og Kina. Obama lovet en «pivot» til Asia, som det ikke ble mye av. Når forsøker Trump å revitalisere USAs strategi. Det er ikke til å komme utenom at det betyr å sette grenser for Kinas ekspansjon.

Forsvarsminister Jim Mattis advarte Kina på en tale i Singapore lørdag.

Kinas siste utplassering av våpensystemer i Sør-Kinahavet er et forsøk på trussel og tvang, sier USAs forsvarsminister Jim Mattis.

– Kinas politikk i Sør-Kinahavet står i sterk kontrast til våre lovnader om åpenheten rundt vår strategi. Det får en til å undre seg over Kinas større mål, sa Mattis på den regionale forsvarskonferansen Shangri-La i Singapore lørdag.

Han sa at på tross av at Kina benekter det, har plasseringen av våpensystemene til hensikt å skremme og true andre i regionen. (NTB)

Det skal avholdes en stor regional militærøvelse i sommer og Kina var invitert. Men etter at Kina sendte bombefly til basen de har bygget på Paracel-øyene, ble invitasjonen trukket tilbake. Det vil komme flere slike reaksjoner hvis Kinas fortsetter sin imperiale politikk, advarte Mattis.

Kina gjør krav på 90 prosent av Sør-Kinahavet, inkludert farvann som hører til territorialfarvannene til Filippinene, Vietnam og andre land rundt Sør-Kinahavet. Kineserne bygger baser og anlegg på øyer og skjær som de andre landene gjør krav på. (NTB)