Bildet: Kina er i ferd med å forvandle øygrupper i Sør-Kinahavet til maritime baser, som her på Fiery Cross Reef på Spratley-øyene. Nabolandene ser med dyp uro på Kinas aggressive politikk. Foto: Reuters/Scanpix

Sørøstasiatiske land refser Kina for tillitsbrudd i forhold til områder i Sør-Kinahavet som disse landene gjør krav på, men som Beijing er i ferd med å sikre seg.

Kritikken er reist i en felles uttalelse fra utenriksministrene i Den sørøstasiatiske samarbeidsorganisasjonen (ASEAN), som tirsdag møttes i Singapore. Kina ble ikke nevnt ved navn i uttalelsen.

Kina gjør krav på nesten alle skipsleder i Sør-Kinahavet, og har også sikret seg kontroll over store havområder ved å plassere militærinstallasjoner og annen infrastruktur på holmer og små ubebodde øyer i det ressursrike og strategisk viktige havområdet.

Både Malaysia, Brunei, Vietnam, Filippinene, samt Taiwan gjør krav på deler av området.

Kinas krav og aktiviteter i området har undergravd tilliten og økt spenningene i regionen, og de vil muligens også kunne undergrave freden, sier Singapores utenriksminister Vivian Balakrishnan i en uttalelse.

Da en amerikansk tankesmie offentliggjorde satellittbilder som viste at Kina har utplassert radarer og annet utstyr i desember, svarte Kina at virksomheten var «normal».

Etter ASEAN-møtet i fjor gikk Kina med på forhandle om et regelverk for hvordan landene skal opptre til sjøs, men Balakrishnan mener at dette kan bli komplisert.

– Territorielle krav vil ikke bli løst bare fordi vi har et regler for god opptreden. For det andre vil det ikke være mangel på sensitive spørsmål som det vil kreve masse innovasjon og forestillingsevne for å løse. Til slutt vil det være en øvelse i politisk vilje, sier utenriksministeren.