Kina har fullt ut militarisert minst tre øyer de har bygget i det omstridte Sør-Kinahavet. På øyene har de utplassert antiskips- og antifly missilsystemer, laser og støysendere samt jagerfly, sa USAs øverstbefalende for Indo-Pacific, admiral John C. Aquilinoen søndag.

Aquilino sa at de fiendtlige handlingene står i sterk kontrast til Kinas president Xi Jinpings tidligere forsikringer om at Beijing ikke ville forvandle de kunstige øyene til militærbaser:

– Vi har de siste tyve årene vært vitne til den største militære oppbyggingen siden annen verdenskrig. Oppbyggingen er destabiliserende for regionen.

Aquilino fortalte at et rekognoseringsfly fra den amerikanske marinen fløy nær kinesiske utposter i øygruppen Spratly i Sørkinahavet, en av de mest omstridte regionene i verden. Under patruljen ble flyet gjentagne ganger advart av kineserne om at det ulovlig tok seg inn på Kinas territorium og beordret vekk.

– Kina har suverenitet over Spratly-øyene så vel som omkringliggende maritime områder. Hold deg unna for å unngå feilvurderinger!

Det amerikanske flyet avviste advarslene og fortsatte rekognoseringen. – Dette er et amerikansk marinefly som utfører lovlige militære aktiviteter utenfor det nasjonale luftrommet til enhver kyststat. Utøvelsen er garantert av internasjonal lov, svarte den amerikanske piloten.

Sjøforsvarets sjef Joel Martinez sa at det har vært en hendelse da et kinesisk jetfly fløy nær et amerikansk fly i en farlig manøver i den omstridte regionen. Den amerikanske flybesetningen minnet rolig kineserne om å overholde bestemmelsene for sikkerhet i luften, sa han.

Aquilino sa at den militære utbyggingen på Mischief Reef, Subi Reef og Fiery Cross ser ut til å være fullført, men det gjenstår å se om Kina vil fortsette byggingen av militær infrastruktur i andre områder.

– Hensikten med disse øyene er å utvide Kinas offensive kapasitet. Han sa at ethvert militært og sivilt fly som flyr over det omstridte området lett kan komme innenfor rekkevidden av kinesernes missilsystem. – De truer alle nasjoner i nærheten, hele det internasjonale havområdet og luftrommet.

Kina protesterer rutinemessig mot enhver amerikansk militær aktivitet i regionen. De andre partene – Filippinene, Vietnam, Malaysia, Taiwan og Brunei – gjør krav på hele eller deler av havet hvor det fraktes varer for rundt fem billioner dollar hvert år.

Kina har idag verdens nest største militærbudsjett etter USA.

US admiral says China fully militarized at least three of several Spratly Islands it built in the disputed South China Sea

China: Military Experts Urge Beijing to Prepare for War with U.S.

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.