Kinas militære opplyser om at de har gjennomført angrepsøvelser i havet og luftrommet rundt Taiwan søndag, som svar på uspesifisert «provokasjon» fra den demokratisk styrte øya og USA.

Taiwan, som Kina hevder er sitt eget territorium, har klaget over gjentatt kinesisk militæraktivitet i nærheten de siste tre årene eller så, der Beijing forsøker å presse Taipei til å akseptere kinesisk suverenitet, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Kina arrangerte militærøvelser rundt Taiwan i august etter et besøk i Taipei av daværende US House Speaker Nancy Pelosi, og på lørdag fordømte de USA for en ny lov om forsvarsautorisasjon som styrker militærbistanden til Taiwan.

I en kort uttalelse sier det kinesiske folkets frigjøringshær at den har gjennomført «felles kampberedskap og felles angrepsøvelser» rundt Taiwan.

«Dette er en resolutt respons på den nåværende eskaleringen av samspill og provokasjoner fra USA og Taiwan,» la de til, uten å gi spesifikke detaljer.

Russland og Kina skal ha marineøvelse

Taiwans forsvarsdepartement sier at Kinas handlinger «nok en gang fremhever landets mentalitet om å løse uoverensstemmelser med makt og ødelegge regional fred og stabilitet».

«Samarbeidet mellom Taiwan og USA bidrar til frihet, åpenhet, fred og stabilitet i både det indiske hav og Stillehavet, og Taiwan vil fortsette å styrke sitt militære i samsvar med fiendens trussel og sine selvforsvarsbehov», sa departementet.

«De kinesiske kommunistenes militære trusler er åpenbart rettet mot å skremme vårt folk, og bidrar ikke positivt til Kinas internasjonale renommé,» la de til.

Taiwan har klaget over gjentatt kinesisk militæraktivitet i nærheten de siste tre årene eller så, der Beijing forsøker å presse Taipei til å akseptere kinesisk suverenitet.

USA er Taiwans viktigste internasjonale støttespiller og våpenleverandør, til tross for fraværet av formelle diplomatiske bånd. Amerikansk våpensalg til Taiwan er et konstant irritasjonsmoment i Beijings relasjoner med Washington.

De kinesiske militærøvelsene sammenfalt med at nyvalgte ordførere på Taiwan inntok sine posisjoner etter lokalvalgene på øya i forrige måned, der det regjerende Demokratiske progressive partiet ble styrtet.

Kina har aldri lagt skjul på at de er villige til å bruke makt for å bringe Taiwan under sin kontroll.
Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.