Sveriges fengsler og institusjoner er overfylte. Samtidig øker nivået på trusler og vold innenfor murene. Nå varsler de ansatte at grensen er nådd. Dette melder SVT.

Selv om noen av landets svært mange gjengkriminelle nå er innelåst, fortsetter volden også innenfor fengselsmurene.

Det har vært tusenvis av hendelser med trusler og vold de siste årene i svenske fengsler. Dette gjelder både kriminelle som overfaller hverandre og de ansatte.

I fjor ble det rapportert om over 3600 hendelser med trusler og vold mellom innsatte og mot ansatte i Sveriges arresthus og institusjoner.

«Vi har i dag nærmere 1000 klienter knyttet til organisert kriminalitet og gjengkriminalitet. Det er en ny utfordring for oss», kommenterer sikkerhetsdirektør Kenneth Holm i Kriminalomsorgen til SVT.

«Vi mister kontrollen. De innsatte tar mer eller mindre over avdelingene», sier Christer Hallqvist, styreleder i Sekos kriminalomsorgsavdeling.

«Personalet rygger i stedet for å være i nærheten av de innsatte og man rekker ikke å avverge hendelser. Det vil ende i katastrofe», frykter Hallqvist.

Ifølge Christer Hallqvist har det gått så langt at innsatte i enkelte institusjoner har «overtatt» avdelinger.

Justisminister Gunnar Strömmer (M) innrømmer at det er «en svært anstrengt situasjon» i svensk kriminalomsorg:

«Det er et resultat av en alvorlig kriminalitetsmessig utvikling over mange år, og at en utvidelse av kriminalomsorgen kom alt for sent i gang», uttaler han og fortsetter: «Nå tar vi alle grep vi kan for å få til en utvidelse på lang sikt, og på kort sikt for å gi kriminalomsorgen forutsetninger for å håndtere presset man opplever her og nå».

Som så mange ganger før kan man også observere lignende problemer i Norge, litt etter at de har oppstått i Sverige. Fengselsansatte slår alarm om at vold og gjengkonflikter preger et stadig mer multikulturelt Oslo fengsel.

Vold og gjengkonflikter preger Oslo fengsel

Kjøp «Klanen» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.