En ting er kriminaliteten i gatene. Men også i fengslene er det lovløse tilstander. Det er så ille at de fengselsansatte trekker seg unna slik at hele avdelinger overlates til de innsatte. Da blir fengslene lett baser for organisert kriminalitet.

I noen fengsel har innsatte i realiteten overtatt kontrollen på enkelte avdelinger, sier formannen i fagforeningen Sekos avdeling for fengselsansatte, Christer Hallqvist.

– Personalet trekker seg unna i stedet for å være for tett på de innsatte, og derfor rekker man ikke å avverge en del episoder. Det kommer til å ende i en katastrofe, sier han til SVT.

Publikum ser ikke hva som skjer på innsiden. Men de får merke det ute i samfunnet.

Hallqvist mener svenske politikere må revurdere sin beslutning om å innføre lengre dommer fordi landets fengsler nå er overfylte.

– Vi har passert en grense når avdelinger som er bygd for ti innsatte, nå huser 20, sier han.

Sikkerhetsdirektør Kenneth Holm i Kriminalvården erkjenner at plassmangel kan føre til konflikter mellom innsatte.

Problemene tårner seg opp og får diktere løsningene.

Svenske fengsler er overfylte, og det blir stadig mer og grovere vold blant de innsatte og mot ansatte, ifølge Kriminalvården.

I fjor ble det meldt om 3600 tilfeller av vold og trusler mellom innsatte eller mot ansatte i svenske fengsler.

Dette var en økning fra året før da det ble rapportert om 3160 slike tilfeller, viser statistikk SVT har fått tilgang til.

Lengre dommer

Sveriges justisminister Gunnar Strömmer fra høyrepartiet Moderaterna sier planer om å utvide og modernisere svenske fengsler lenge har vært utsatt og forsinket.

– Nå tar vi alle grep vi kan for å få til en utvidelse på lang sikt, og på kort sikt for å gi Kriminalvården forutsetninger for å kunne håndtere presset, sier han til SVT. (NTB)

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.