Nytt

Bilde: Et av Europas største fengsler, Fleury-Merogis utenfor Paris, hvor de ansatte streiker. Foto: Charles Platiau/Reuters/Scanpix

Det finnes yrker som er samfunnets førstelinje: Politi, selvsagt, helsepersonell og brannmenn.
Det har lenge vært synlig at de tar en uforholdsmessig stor belastning. Når støtten fra samfunnet svikter, blir det en tung oppgave. Debatten om bevæpning av politiet har vært mer opptatt av hvordan bevæpning tar seg ut enn hvordan politiet opplever å gå inn i situasjoner uten våpen.

Også fengselsansatte tilhører førstelinjen, selv om deres arbeidsplass er «usynlig» for samfunnet.  Nå har fengselsansatte i Frankrike gått til streik fordi de føler at de ikke blir sikret på jobb.

De blir angrepet på jobb av islamister.

Fengselsansatte har de siste fire dagene streiket over hele landet med krav om økt sikkerhet, økt bemanning og tryggere håndtering av voldelige innsatte.

Streiken ble igangsatt av landets største fagforening for fengselsansatte etter at tre ansatte ved et høysikkerhetsfengsel nord i landet 11. januar ble angrepet med saks og barberblad av en tysk statsborger som skal ha vært et høytstående al-Qaida-medlem.

Fagforeningsledere har innledet dialog med justisdepartementet etter klager fra ansatte om lave lønninger, dårlig bemanning og overfylte fengsler. Fangevoktere har også gitt uttrykk for frykt for sin egen sikkerhet. President Emmanuel Macron har lovet å se på saken innen utgangen av februar.

Samtidig fredag kom det meldinger fra Korsika, der to ansatte ble angrepet og skadd av tre innsatte i fengselet Borgo, opplyser justisdepartementet. (NTB)

Samfunnet utenfor murene må forstå hva som står på spill hvis sikkerheten i gatene og bak murene svekkes. Politikerne og mediene har interesse av å dempe inntrykket av voldsfare, fordi det reflekterer negativt på deres eget omdømme.

Det er tragisk når politiet bruker tåregass mot fengselsansatte. De er i samme situasjon.

Søndag avviste fagforeningene et forslag om løsning, og dermed fortsetter streiken.

De streikende krever bedre sikkerhet. Streiken brøt ut etter flere episoder hvor vakter ble angrepet av innsatte, blant annet i Europas største fengsel, Fleury-Merogis utenfor Paris.

Streiken rammer 80 fengselsinstitusjoner, og flere steder har de streikende blokkert inngangene.

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.