Fransk opprørspoliti kommer til Baumettes-fengselet i Marseille, hvor streikevakter venter den 22. januar 2018. Foto: Jean-Paul Pelissier / Reuters / Scanpix.

 

Streiken som franske fengselsansatte startet i forrige uke i protest mot dårlig sikkerhet og lav bemanning, er mandag blitt utvidet til å omfatte hele landet, etter at fagforeningene søndag avviste et forslag til løsning på konflikten.

Streikevakter brente paller og bildekk foran flere av de 188 fengslene i Frankrike allerede fra morgenen av, skriver Reuters.

Politiet måtte imidlertid ta over for fraværende fengselsbetjenter, og det kom til sammenstøt med opprørspoliti på steder hvor streikevaktene gjorde motstand.


En fengselsansatt fjernes av opprørspolitiet. Foto: Jean-Paul Pelissier / Reuters / Scanpix.

Avstanden er stor mellom regjeringen, som foreslår å ansette 100 ekstra fengselsbetjenter, og fagforeningene, som for den enes vedkommende vil ha 2400 flere.

Omfanget av volden mot de fengselsansatte i Frankrike er nesten på en utrolig skala.

I 2017 skjedde det ifølge fengselsadministrasjonen nærmere 4000 fysiske angrep på de i alt 28.000 fengselsvaktene, opplyser en AFP-melding som er offentliggjort i Libération. Det svarer til ett angrep for hver sjuende vakt (til sammenligning skjedde det i samme tidsrom 8000 angrep mellom de 70.000 innsatte). 20 Minutes skrev søndag om to fengselsbetjenter som ble skadet da de ble angrepet med en bordben av metall.

En rekke islamister sitter inne i Frankrike, og fanger som er dømt for mindre alvorlige lovbrudd, blir ikke sjelden radikaliserte og voldelige mens de soner.

 
 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.