Nytt

Siden angrepet på Charlie Hebdo 7. januar har 10.500 bevæpnede, franske soldater vært i høyeste beredskap, i tillegg til 1.000 opprørspoliti. Av dem har 7.000 stått vakt utenfor religiøse institusjoner som moskeer, synagoger og jødiske skoler. Til sammen 830 steder er bevoktet. Men det synes som om grensen er nådd, for stadig flere politibetjenter har meldt seg syke, politibetjenter som frykter at de nå også må vokte kirker. Dette melder avisen Vårt Land 24. april.

paris.villejuif.kirke
Foto: Soldater bevokter Saint-Cyr Sainte-Julitte i Villejuif («den jødiske landsbyen») etter at algireren Sid Ahmed Ghlam hadde planlagt å massakrere gudstjenesten. Det tar på soldater og politi å stå lange dager på vakt.

«Nå frykter Compagnies républicaines de sécurité (CRS), opprørspolitiet i Frankrike, at de får enda mer å gjøre. Allerede for halvannen måned siden meldte fagforeningene at lange dager førte til at soldatene og politibetjentene ble utslitte.

– Mennene er slitne og trøtte, sa Jean-Hugues Matelly, fagforeningsleder for Frankrikes militærpoliti, til radiokanalen Europe 1.

– Faren er at dette vil føre til en mangel på årvåkenhet, som igjen betyr at vi ikke vil reagere raskt nok og klare å forhindre et nytt angrep, sa han.

Melder seg syke

CRS har ikke streikerett, men ifølge flere rapporter i fransk presse skal mange av politibetjenter de siste dagene ha meldt seg syke i det som virker å være en koordinert aksjon for å bli hørt.

Sikkerhetstiltakene i Frankrike har kostet myndighetene nesten én milliard euro, altså 8 milliarder kroner. En positiv bieffekt har vært at antall overfall og ran har falt dramatisk.

Symbolsk verdi

Den franske terroreksperten Jean-Charles Brisard sier at kirken antakelig ble valgt ut som mål på grunn av dets lave sikkerhetsnivå.

– En kirke er det vi kan kalle et enkelt mål, eller et mykt mål, sier han til The Local.

– Det er akkurat det en angriper ønsker. Og kirker har høy symbolsk verdi som vil trekke til seg mye medieoppmerksomhet, sier han og viser til at det er mellom 3.000 og 5.000 personer som overvåkes i Frankrike fordi de anses som farlige.

Skutt i beinet

Politiet etterforsker teorien om at den 24 år gamle IT-studenten Sid Ahmed Ghlam drepte den 32 år gamle danseentusiasten Aurélie Châtelain samme dag som han planla å utføre angrepene på minst en kirke i den sørlige bydelen Villejuif i Paris. Ghlam ble avslørt ved at han varslet nødetatene etter å ha skutt seg selv i beinet. Châtelain skal ikke ha kjent til drapsmannen fra før.

Biskop Michel Santier sier at kirkegjengerne har vært i sjokk helt siden politiet informerte om planene til Ghlam.

– Vi er forbløffet over å høre at kristne skulle vært målet for dette, det er i alle fall helt merkelig å tenke på for kristne i fylket Val-de-Marne, sier han til The Local.»

 

Det er urovekkende å registrere at politiet og forsvaret melder om slitasje så tidlig i det som ser ut til å bli en langvarig operasjon. Er dette en konsekvens av manglende åpenhet og refleksjon om terrorens utgangspunkt?

 

 

http://www.vl.no/nyhet/lei-av-%C3%A5-vokte-moskeer-og-j%C3%B8diske-skoler-1.352936