Indre Østfold fengsel avdeling Eidsberg. Foto: Tore Meek / NTB

16 fengselsbetjentstillinger står ubesatt i Indre Østfold fengsel, avdeling Eidsberg. Nå må fengselet delvis stenges ned.

Fengselsstraff er et sentralt element i kampen mot økende kriminalitet i samfunnet.

Både politi, domstoler og fengselsvesen opplever økt press på grunn av en bølge av blant annet vekst i gjengkriminalitet med internasjonale forgreninger.

Behovet for fengselsplasser i Norge er derfor alt annet enn minkende. Nettopp mangel på kapasitet i fengslene er nå et problem i arbeidet med å få bukt med kriminaliteten her i landet.

Norge trenger åpenbart flere fengselsplasser. I stedet sliter man nå med å opprettholde det som allerede finnes av slik kapasitet.

Bemanning viser seg å være en sentral utfordring, her som i mange andre samfunnskritiske etater (som helsevesen, forsvar etc.).

Indre Østfold fengsel må nå redusere driften grunnet nettopp mangel på personale, melder NTB.

Det skaper sterke reaksjoner blant dem som er opptatt av å håndtere kriminaliteten her i landet:

– Dette er galskap, sier leder Anders Badendyck Elseth i Kriminalomsorgens Yrkesforbund i Indre Østfold til Dagsavisen.

Underbemanningen fører til at halve fengselet til enhver tid må holdes stengt, noe som blant annet betyr økt bruk av låste celledører for de innsatte.

– Økt grad av innlåsing gir mer irritasjon, trusler og aggressive innsatte, som igjen resulterer i økt sykefravær hos betjentene.

Slikt gir det motsatte av økt kapasitet til å få unna soningskøene. De er i stedet økende, noe som kan føre til at fanger blir gående lenge og vente på soning eller må slippes ut før tiden. Begge deler kan være skadelig for samfunnet.

Presset på personalet i fengslene er sterkt økende. Badendyck sier at mange ansatte velger å forlate jobbene sine i kriminalomsorgen på grunn av et krevende arbeidsmiljø og dårlige arbeidsvilkår.

Fungerende fengselsleder i Indre Østfold fengsel, Elin M. Schie, bekrefter at fengselet opererer med en «tilpasset dagsplan», men sier at det jobbes kontinuerlig med bemanningssituasjonen.

– Vi lyser ut faste fengselsbetjentstillinger umiddelbart ved ledighet og ansetter kvalifisert personell som søker, sier hun, og forteller samtidig at fengselet i juni mottar 14 pliktårsbetjenter som er ferdig utdannet ved Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter (KRUS).

Indre Østfold fengsel, avdeling Eidsberg, er en enhet for menn og har det som kalles høyt sikkerhetsnivå. Fengselet har ordinær kapasitet på 102 plasser.

Det hadde trolig vært behov for langt flere. Nå er spørsmålet om man klarer å beholde dem man har.

 

Bestill fra Document i dag:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.