Regjeringen kunngjorde under en pressekonferanse torsdag at den bevilger ytterligere 300 millioner svenske kroner til kriminalomsorgen. Men det er ikke nok. En ny rapport fra den svenske Kriminalvården viser at det kreves inntil 16 nye fengsler og en dobling av antall fengselsplasser dersom Tidö-avtalens forslag blir en realitet.

Den såkalte Tidö-avtalen ble presentert av den nye regjeringen i oktober og inneholder 48 forslag på det kriminalpolitiske området. Av disse er 13 vurdert til å ha stor innvirkning på kriminalomsorgen, blant annet med doble straffer for gjengkriminelle, avskaffelse av kvantumsrabatter, økte straffer for alvorlig kriminell ungdom og endrede regler for prøveløslatelse.

I dag er det cirka 4.500 fengselsplasser i Sverige, med de nye forslagene øker behovet med mellom 3.300 og 4.900 plasser. Det tilsvarer elleve til 13 større fengsler, en kapasitetsøkning som ifølge Kriminalvården er beregnet å koste totalt 7–10 milliarder svenske kroner årlig. Det er også ventet at arrestplassene må øke, men det er ingen prognose ennå.

Den svenske Kriminalvården er allerede presset av både plass- og bemanningsmangel, og generaldirektør Martin Holmgren sier i et intervju med TT at regjeringen må vurdere prioriteringen av de ulike forslagene, og når de bør gjennomføres.

– Skulle man genomföra alla de här reformerna i ett paket, vilket jag håller för osannolikt, då krävs en omfattande utökning av både personal och platser. Men vår förmåga att möta det har vi inte analyserat i rapporten.

– Kriminalvården är redan idag hårt pressad av bristen på både platser och personal. Den här redovisningen tydliggör vilka utmaningar som finns med att klara ett kraftigt utökat klientinflöde, utöver det som vi redan planerar inför, sier Martin Holmgren i pressemeldingen.

Tidö-avtalens reformer er først og fremst rettet mot å bekjempe den mer alvorlige og organiserte kriminaliteten. For å klare dette mener Martin Holmgren at Kriminalomsorgen må «lette på trykket» i den andre enden, og Kriminalvårdens rapport foreslår blant annet økt fokus på prøveløslatelse, flere tilfeller av fotlenker, hus. arrestasjon som alternativ til forvaring og straffavkortning for innsatte som vurderes å ha lav risiko for tilbakefall.

Fakta: De 13 forslagene i Tidö-avtalen som har stor betydning for Kriminalvården

  1. Tvangsfengsling i flere saker
  2. Ansvaret for unge som er alvorlig kriminelle
  3. Straff for unge lovbrytere
  4. Soningspresumsjonen oppheves: Målet er at fengselsstraff skal idømmes i flere saker enn i dag
  5. Økte straffer for gjengrelatert kriminalitet
  6. Dobbel straff for gjengkriminelle
  7. Kriminalisering av deltakelse i kriminelle gjenger
  8. Økte straffer for volds- og seksualforbrytelser med mer
  9. En ny sanksjon: Forvaringsdom
  10. Dagens form for kvantumsrabatt oppheves
  11. Gjentatte lovbrytere skal straffes strengere
  12. Nye regler for prøveløslatelse
  13. En etterforskning av utleie av fengselsplasser i utlandet

Kilde: Kriminalvården

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.