Sofia ble kastet fra en balkong 13 meter over bakken. Hun brakk nesten alle ben i kroppen, men overlevde mirakuløst nok. Gjerningsmannen er fortsatt på frifot. Foto: Svensk politi

Bobel Barqasho ble dømt for å ha kastet sin hustru Sofia ut fra sjette etasje. Men da dommen falt hadde Bobel allerede flyktet fra Sverige. Nå oppholder han seg angivelig i Tyrkia. Men tyrkiske myndigheter har ikke vært særlig samarbeidsvillige.

Kriminalvården i Sverige har i flere år forsøkt å få kontakt. Nå har de mottatt en skrivelse fra tyrkiske myndigheter, skriver Aftonbladet.

– Jag vet inte vad som står där men jag hoppas på positiva nyheter och att de turkiska myndigheterna har förstått vilken skandal detta är, säger Sofia.

Bobel Barqasho. Foto: Svensk politi

Dette er samme Sofia som ble hevet ut fra en balkong, 13 meter over bakken. Ved et rent mirakel overlevde hun, selv om så og si alle bein i kroppen var brukket. Hodeskallen hadde alvorlige skader, og Sofia ble holdt i kunstig koma i fem uker før legene våget å vekke henne. Hun har fortsatt alvorlige og livsvarige men.

Sofia lever på hemmelig adresse, hele hennes familie har levd i frykt etter drapsforsøket i 2013. Hun kan ikke forstå hvorfor svenske myndigheter ikke gjør mer for å sørge for at Bobel må sone sin straff på 14 år i fengsel.

– Jag blev utsatt för något väldigt hemskt och tragiskt, svävade mellan liv och död. Sen hade jag änglavakt och lyckades överleva. Då vill jag ju att rättvisan ska vinna. Jag har redan kämpat mot döden, jag tycker inte att jag ska behöva kämpa även mot det här.

Kriminalvården har fått informasjon om hvor Bobal befinner seg i Tyrkia, og har flere ganger vært i kontakt med tyrkiske myndigheter. Men tyrkisk politi har ikke pågrepet ham, og det eksisterer ingen utleveringsavtale mellom Tyrkia og Sverige.

Men nå har det kommet et brev til Kriminalvården, men hva som står i brevet er uklart.

– Vi hoppas få svar på det denna vecka, säger Lisa Gezelius, sektionschef på rättsenheten vid Kriminalvården.

Man kan spørre seg: Hvor vanskelig er det å lese et brev? Er dette noe som er for krevende for Kriminalvården?

Og hvorfor er det umulig å straffe folk som bor i Tyrkia, men veldig mulig å bruke utallige millioner på å hente terrorister fra Syria?

Siden Bobel er tyrkisk statsborger er målet å få ham straffet i Tyrkia. Men dette går ikke uten samarbeid fra tyrkiske myndigheter.

– Vi vill från Kriminalvårdens sida framföra att det är väldigt otillfredsställande även för oss att det är på det här sättet. Kriminalvården har ju inget mandat att gripa personen, det är ju polisen som får göra. Men polisen kan inte bara åka ner och gripa någon när processen är igång, säger Lisa Gezelius.

Sofias brødre har startet en Facebook-side for å støtte sin søster i kampen for rettferdighet.

– Det här är inte acceptabelt och det tror jag alla känner. Jag tackar alla som varit med, det är så värmande.

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.