Ansatte blir syke av den stadig mer brutale hverdagen, med voldelige gjengkonflikter i norske fengsler. Dette melder FriFagbevegelse.no.

Sommeren 2023 begynte «Tobias», 25 år gammel, som pliktårsbetjent i Indre Østfold fengsel, Eidsberg avdeling. Anstalten ligger en times kjøring sør for Oslo og har plass til 102 mannlige innsatte. Fengselet har fått en forsterket rolle med å huse unge lovbrytere i alder 18–25 år. Mange av disse er gjengkriminelle.

Det er ei krevende gruppe. De kommer fra fem-seks ulike gjengmiljøer. De ansatte gjør det de kan for å holde gruppene atskilt, men det en komplisert øvelse på begrenset plass.

En innsatt kastet en kjele kokende vann over to medfanger. Mens de ventet på ambulansen, la Tobias håndklær dynket i lunkent vann over skadene. En innsatt var alvorlig forbrent på hodet og overkroppen.

Etter denne hendelsen ble Tobias hundre prosent sykemeldt på nyåret 2024. Han var ikke helt tilbake på jobb før seks uker seinere. Ifølge legen hans, har Tobias fått en reaksjon på å ha stått i stressende arbeidssituasjoner over tid.

«Jeg vil ikke skylde på noen. Fengselet har manglet folk. Jeg vet at flere enn meg har følt seg slitne».

FriFagbevegelse skriver at arbeidshverdagen spises opp av logistikk: Hvordan hindre at person X møter person Y under lufting, arbeid eller på vei til lege. Og det med god grunn, for med seg inn i fengsel har de strategien om å sette seg i respekt.

Vold og gjengkonflikter preger Oslo fengsel

Volden øker i svenske fengsler: «Vi mister kontrollen»

Også de uten gjengtilhørighet innlemmes fort i systemet. Blir man kompis med et gjengmedlem, kan man brukes som en alliert mot tredjepart. Lojalitetens jernlov setter de ansatte på en stor prøve.

De ansatte bruker mye krefter på å krangle med innsatte, forteller flere NFF-magasinet har snakket med. Slikt tærer på kreftene, og enkelte ganger får de kriminelle viljen sin. En fengselsbetjent forteller:

«Noen ganger er vi så underbemannet at vi ikke har følt oss trygge nok til å risikere en hendelse med trusler eller utagering. At de får viljen sin, det setter oss i et veldig dårlig lys».

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus! Kjøp eboken her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.