Nye opplysninger i saken om Raymond Johansens etterlønn gjør at Byrådslederens kontor vurderer om etterlønna skal kuttes.

«Vi har også fått opplysninger fra Johansen i dag om to tilfeller av ulønnet enkeltoppdrag og kurs i forbindelse med jobben han skal tiltre. I lys av denne informasjonen vil vi gjøre en vurdering om ettergodtgjøringen skal avkortes».

Dette skriver Byrådlederens kontor i en e-post som er sendt til Aftenposten og flere andre aviser.

Det at Johansen fikk en etterlønn på 400.000 kroner skapte reaksjoner, og den tidligere Ap-ordføreren ble stilt kritiske spørsmål om dette av en journalist fra NRK Oslo Viken.

– Du hadde en god inntekt som byrådsleder. Trenger du egentlig de 400.000 kronene?

– Mener du i fullt alvor at du skal spørre meg om det?!? Det er frekt. Et uanstendig spørsmål, svarte en sint Johansen.

– Du stiller meg spørsmål om jeg, etter åtte år som byrådsleder, bør få penger… fy faen. Fy faen.

Raymond blir sint når NRK spør om etterlønn på 400.000

Johansen deltar tirsdag på LOs kartellkonferanse på Gol, ifølge FriFagbevegelse. Han deltar i kraft av sin nye jobb som generalsekretær i Norsk Folkehjelp.

Det skjer til tross for at han etter planen ikke skal begynne i sin nye jobb før 25. januar, og derfor har fått innvilget tre måneders etterlønn.

LO sier til NRK at de ikke betaler Johansen for deltagelsen.

– Det er rutine at generalsekretæren stiller på denne konferansen. Siden det ikke er noen nå, så ble det da påtroppende generalsekretær Raymond Johansen, sier kommunikasjonsansvarlig i LO stat, Stein Erik Syrstad.

Det er umiddelbart vanskelig å hvilken rolle en ikke-statlig organisasjon spiller på en konferanse i regi av LO. De bedriver mesteparten av arbeidet sitt utenfor Norges grenser , noe som neppe har noen umiddelbar positiv innflytelse for norske arbeidstagere, som tross alt er LOs oppdragsgivere.

Men LO utvider stadig sin rolle.

– Dette er en happening hvert år, og for oss er dette det store på høsten. Vi har prøvd å lage et bredt program med tema som preger samfunnsdebatten, sier Egil André Aas, leder av LO Stat, til Fri Fagbevegelse.

– Det blir ikke kartellkonferanse uten å rekke blikket framover, noe vi gjør med debatter om klima og miljø, økonomi, kunstig intelligens og utdanning. Én ting er hvor vi er nå, men en annen er hvor vi skal i framtida.

I en tekstmelding til Aftenposten skriver Johansen følgende:

«Jeg er på vei til Gol på kartellkonferansen. Skal si noe om Gaza og Ukraina. På toget nå. Den 16. desember skal jeg ha en hel introduksjonsdag i Norsk Folkehjelp. Dette sendte jeg til Oslo kommune i dag, slik at de kan vurdere om det er fratrekk».

Saken om etterlønn ble hastebehandlet av Byrådslederens kontor 19. oktober, seks dager før Eirik Lae Solberg tiltrådte som byrådsleder.

Jusprofessor Jan Fridthjof Bernt (UiB), en av landets fremste eksperter på forvaltningsrett, har stilt spørsmål ved Johansens rett til etterlønn.

– Min oppfatning er at Johansens etterlønn vil være i strid med lovens intensjoner, men dette er gråsonejus. Men slik jeg oppfatter det, er dette en ytelse man mottar når man ikke har noen annen jobb å gå til, sa han til Aftenposten mandag.

– Uansett om det er brudd på loven eller ikke, er det iallfall umoralsk å utnytte ordningen på denne måten.

Raymond Johansen ba selv om å få tre måneders fri med full etterlønn. Nå vurderer han å tiltrå sin nye stilling tidligere. Da vil etterlønnen justeres.

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Kjøp billetter til lesermøtet her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.