Tidligere Ap-nestleder Hadia Tajik tar et oppgjør med klimapolitikken og foreslår en helt ny handlingsregel.

Hun mener Stortinget aldri bør vedta en oljeskattepakke igjen, skriver NRK.

– En klimapolitisk handlingsregel vil gjøre det tydeligere hva vi skal bli målt på, år for år, skriver Tajik i sin nye bok «Drømmer for min datter».

Bokas store inspirasjon er datteren, Sofia, som snart fyller tre år.

– Én av grunnene til at jeg har skrevet denne boka, er hensynet til de neste generasjonene, sier Tajik.

Hun mener Norge er langt unna å nå klimamålene.

– Nå har vi brukt nesten 30 år på å kutte omtrent 5 prosent av klimautslippene. Fram til 2030 har vi sju år på å kutte det som da er mer enn 50 prosent. Alle skjønner at det er et regnestykke som ikke går opp, sier Tajik.

Da oljeprisen stupte under koronapandemien og truet arbeidsplassene iblant annet leverandørindustrien, vedtok Stortinget i juni 2020 en raus oljeskattepakke som skulle stimulere til ny aktivitet.

En slik pakke må ikke lages igjen, mener Tajik.

– Vi må ta en diskusjon om hvordan vi kan unngå at det blir sånn igjen, konkluderer Tajik.

Hun ønsker å innføre en ny og lovbestemt handlingsregel i norsk klimapolitikk.

– Jeg foreslår at vi setter opp en referansebane for utslippene fram mot 2050. Referansebanen lovfestes i klimaloven, sier hun.

Hvor mange kjeltringer finnes det egentlig på Stortinget?

Så sent som i fjor var Hadia Tajik nestleder i Arbeiderpartiet og en av regjeringens mest profilerte statsråder.

Men så ble hun innhentet av pendlerboligsaken. I mars 2022 trakk hun seg først som arbeids- og inkluderingsminister og like etterpå også som nestleder.

Et foreløpig punktum var satt for en politisk lynkarriere som flere trodde ville ende helt på toppen – som framtidig partileder og statsministerkandidat. I stedet vendte hun tilbake til Stortinget.

Først møtte hun i energi- og miljøkomiteen, men etter regjeringsendringene i høst, har hun nå tatt plass som nestleder i justiskomiteen.

– Det er et felt som jeg kjenner godt, sier Tajik, som også er utdannet jurist.

Hun vil ikke si om hun selv ba om å bli plassert i justiskomiteen.

– Altså, jeg kommer ikke til å kommentere prosessene som har vært i forkant av disse endringene, annet enn å si at jeg er glad for å jobbe med dette feltet.

Tajik vil heller ikke si noe om det dårlige valgresultatet til Ap.

– Ett av privilegiene man har, når man ikke lenger sitter i partiledelsen, er at man ikke trenger å være løpende kommentator på valgresultatet. Derfor avstår jeg fra å gjøre det nå.

Jonas Gahr Støre har beskrevet Tajik som en av de mest handlekraftige statsrådene Ap har hatt, og mer enn antydet at hun vil komme tilbake til toppen i partiet igjen.

– It isn’t over yet, sa Støre.

 

Kjøp «Dumhetens anatomi» av Olavus Norvegicus!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.