Den britiske forfatteren og kommentatoren Douglas Murray lar seg irritere av dagens kritikk av Israel. Spesielt er han gått lei av journalister som stadig hevder at Israel bør gjengjelde proporsjonalt og ikke uforholdsmessig. Ifølge ham er proporsjonalitet i krig så godt som umulig.

– Israels respons moralsk og proporsjonal?

Murray ble på britiske Talk TV spurt om de israelske angrepene i Gaza er en «rimelig, proporsjonal og moralsk respons»: 

– Det er en dyp perversjon at når Israel er involvert i en konflikt, og det er ordet du nettopp brukte: proporsjonal, proporsjonal, proporsjonalitet. Storbritannia er besatt av dette. De siste dagene har jeg hørt det ustanselig.

Proporsjonalitet i voldtekter og barnedrap?

– Proporsjonalitet i konflikter eksisterer sjelden. Det ville bety at Israel som gjengjeldelse for det Hamas gjorde på lørdag, måtte for eksempel finne en musikkfestival i Gaza – og hell og lykke med det – og voldta presis like mange kvinner som Hamas voldtok på lørdag. De måtte drepe presis like mange unge mennesker Hamas drepte på lørdag. De måtte finne en by som er like stor som Sderot og gå fra dør til dør og drepe presis like mange babyer som Hamas drepte i Sderot på lørdag. De måtte skyte presis like mange pensjonister i hodet som ble skutt i Sderot på lørdag – bare for å ta én av byene Hamas angrep.

Document Forlag har gitt ut to bøker av Douglas Murray.

«Massenes vanvidd»

Det går en konfliktlinje i den vestlige verden mellom konservative som normalt er varsomme med å meddele sine tanker, og radikale som hemningsløst påtvinger andre sine standpunkter. Som alle som har levd under et totalitært regime kan bevidne, er det noe fornedrende og i siste instans sjelelig nedbrytende ved å si seg enig i ting som man ikke kan tro på.

«Europas underlige død»

Murray dokumenterer til fulle sine poeng og analyser – som alltid. Han er full av gnist, formuleringer som påkaller smilet, han besitter en sjelden språklig eleganse. Teksten er en fryd, en lett tilgjengelig gave til leseren. Hans britiske penn skinner igjennom på hver eneste norske linje i den imponerende oversettelsen.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.