Israelske soldater i en gate i Sderot, der sivile er blitt drept i et palestinsk angrep den 7. oktober 2023. Foto: Ohad Zwigenberg / AP / NTB.

Israel

Over 900 kvinner og menn, barn og eldre ble regelrett slaktet ned i sine hjem, i kibbutzer i småbyer og gater. Ikke drept i kamp, men ofre for en bestialitet som en blodtørstig – helt korrekt – blodtørstig, tungt bevæpnet horde fra Gaza stod for.

I løpet av 24 timer ble flere israelere, jøder, drept enn på ett døgn under Yom Kippur-krigen. Den gang var det krig, en eksistensiell krig – men mennesker ble ikke slaktet som dyr, slept etter pickup-er og motorsykler. Familier ble ikke myrdet kaldblodig i sine hjem. 260 ungdommer på musikkfestival meiet ned på stranden, fordi morderne ikke rakk flere.

Det gikk ikke mer enn en dag før forsiktige, forsiktige «forklaringer» i norske medier poppet opp. Så folk skulle begripe at jo, det var jo ille det som hendte jødene langs Gaza-grensen og utover, men alt kunne «forklares» og forstås i «det store bildet».

Dette er landet som inviterte noen av de siste rester av jøder til Norge, ca. 750. Riktignok ikke enstemmig, men dog. Vi var bare 399 som en vakker maidag i 1947 fikk gå i land fra troppetransportskipet «Svalbard». Holocaust-overlevende. Som trodde at det aldri kunne skje igjen.

Jeg, som etter hvert har endt opp i Israel, etter å ha levd i Norge inntil 2004, ser med vantro på det som skjer i mitt «gamleland», som jeg alltid vil være en del av.

En statsminister som nekter å kalle Hamas for en terrororganisasjon, en utenriksminister som har «god kontakt» også med Hamas, og en statlig kringkaster som gir åpen mikrofon til Palestinakomiteens representant, som nærmest er over seg av beundring og full av forståelse for Hamas’ blodige suksess. Før hun forsiktig modifiserer seg en smule for sarte norske lyttere.

Og vi, i det lamslåtte Israel, skal vise «måtehold» og «proporsjonalitet» hvis eller når vi forventes å slå tilbake. Hamas har allerede truet med å henrette gisler hvis vi ikke stilltiende finner oss i massakren.

Vi kommer ikke til å gjøre det. Israel vil slå – hardt – tilbake mot uhyrlighetene. Uansett hva Støre, Huitfeldt eller for den saks skyld røster fra «verdenssamfunnet» måtte mene.

Fordi dette er det eneste landet vi jøder har.

 

Kjøp Primo Levis «Hvis dette er et menneske» fra Document Forlag her.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.