Foto: AP Photo/Seth Wenig, File

Den amerikanske banken JP Morgan tror Norges Bank må kutte renten tre ganger neste år. De mener norsk økonomi ikke går så bra som Norges Bank tror.

Norges Bank satt opp renten gjentatte ganger, og ytterligere en økning kan være på trappene før nyttår.

Motivasjonen er å avkjøle en opphetet økonomi, og bremse inflasjonen.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache har til stadighet gjentatt at det er styringsrenten som er Norges Banks middel for å dempe prisveksten, et middel hun har benyttet hyppig.

Slike stadige renteøkninger er vanligvis et signal om at økonomien i landet går bra, og at utsiktene er gode.

Men akkurat det siste er det delte meninger om for Norges vedkommende.

Analytiker Morten Lund i den amerikanske investeringsbanken JP Morgan mener Norges Bank er altfor optimistisk. Han spår at Norge må kutte renten en god del raskere enn det i utgangspunktet er lagt opp til.

NTB melder om saken.

– Norges Bank har bygget renteplanen på altfor positive forutsetninger for norsk økonomi, sier Lund til DN.

– Det går rett og slett ikke så bra i norsk økonomi som sentralbanken tror, sier Lund videre.

Han mener at den norske økonomien er blant de klart mest rentesensitive økonomiene i den industrialiserte verden. Det innebærer at selv små renteendringer fra sentralbanken, vil gi store utslag i den ene eller andre retningen.

JP Morgans analyse viser at styringsrenten i Norge vil ligge på 3,50 prosent i desember neste år. I dag er renten på 4,25 prosent.

Dette er i så fall gode nyheter for alle nordmenn som per i dag kjenner at boliglånene er blitt så dyre at man sliter med å holde hodet over vannet.

Det er tilsvarende dårlig nytt for alle småsparere som endelig opplever å få en noenlunde anstendig avkastning på sine penger i banken.

Mange analytikere, ikke bare i J.P. Morgan, mener uansett at inflasjonstoppen og rentetoppen er nådd , og at det gir mindre sannsynlighet for noen ny økning fra Norges Bank med det første.

Les også: 

Undersøkelse: Annenhver låntaker bekymret for høyere rente

 

Gode bøker fra Document! Bestill i dag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.