«Torsdag starter Stortingets møte med ett minutts stillhet til minne om de sivile ofrene i krigen mellom Israel og Hamas», melder NTB. Men Stortinget gjør ingen forskjell på ofre. Dermed ignorerer Stortinget en vesentlig forskjell mellom dem som er drept bestialsk fordi de er jøder og dem som kommer til skade fordi deres egne myndigheter har begått forbrytelser mot menneskeheten.

Stillheten er for både ofrene for Hamas’ angrep mot Israel og Israels angrep mot palestinske områder. (NTB)

Dette kalles ekvivalens: Man likestiller kategorier som i virkeligheten er vidt forskjellige. Dermed politiserer man på tendensiøst vis, under dekke av å være humanitær. Det er en ganske grov manipulering, særlig fordi det har et humanitært grunnlag som skal appellere til vår medmenneskelighet.

Men en medmenneskelighet som svikter jødene, er ikke mye verd.

Vi mistenker at denne ekvivalensen har med «Det nye Norge» å gjøre: Det ville koste øvrigheta altfor mye i investert politisk kapital å skulle markere at jødiske ofre ble drept fordi de er jøder – attpåtil på samme måte som av nazistene –, mens palestinerne straffes fordi deres myndigheter bruker dem som kanonføde i sitt kyniske spill.

Det er lettere å forstille seg som humanitær og empatisk.

Men det er altså en empati som bygger på falskhet.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.