For et år siden tok New Yorks borgermester, demokratenes Eric Adams, imot de første bussene med migranter fra Texas. Han hilste optimistisk på mennesker som efter å ha krysset grensen, var sendt til New York City. 

Til Mexico med varseltrekant

Nu sier den samme borgermester at migrantkrisen vil ødelegge New York og ber om at det juridiske rammeverk som pålegger byen å tilby akuttinnkvartering til alle som ber om det, tilsidesettes.

Byen ba sent tirsdag en domstol om tillatelse til å suspendere lovgivningen til tross for unntakstilstand og at antallet som trenger husly, vokser i høy hastighet.

Forespørselen ble fremsatt samtidig som Eric Adams dro til Latin-Amerika for å advare folk mot å reise til New York. Han innledet turen torsdag i Mexico hvor han fortalte at byens mottakssystem er sprengt og at ressursene skranter.

122.700 asylsøkere

New York har i månedsvis ønsket å suspendere den såkalte retten til husly på grunn av den voldsomme veksten i antallet migranter. Denne ukens forespørsel er det siste initiativet i den juridiske drakampen.

Det juridiske rammeverket har vært på plass i New York City i mer enn fire tiår. I 1981 ble det lovfestet at kommunen skulle sørge for midlertidig innkvartering til alle hjemløse. Ingen annen amerikansk storby har en slik lovbestemmelse.

– Med mer enn 122.700 asylsøkere i vårt system fra våren 2022 og forventede kostnader på over 12 milliarder dollar over tre år, er det klart at situasjonen ikke kan fortsette. New York City kan ikke gjøre dette alene, sier demokraten Adams.

– Alternativet er gaten og haver 

Josh Goldfein, advokat fra Legal Aid Society, mener det ville være katastrofalt om byen får det som de vil.

– Hva er alternativet? Hvis det ikke er noen rett til husly, hvis vi kaster folk ut av huslysystemet, hvis folk bor på gata, i metroen, i haver, er det resultatet du ønsker? Det er noe vi ikke har sett på flere tiår og jeg tror ingen newyorker ønsker å se det, men det kan bli resultatet.

Les om fjorårets versjon av Adams:

Da sto han stolt frem over byens «rett til tak over hodet» og hevdet at New York City alltid har representert demokratiske verdier og empati.

Migrantkrisen i NYC: What a difference a year makes

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.